Krónika

Több ezer rejtélyes haltetem hever egy japán partszakaszon

Hokkaido szigetén 1200 tonnányi haltetemet találtak

Főleg szardíniákról és makrélákról van szó. De a tömeges pusztulás okát még nem tudták megfejteni a kutatók – írja a Földjáró.

Több ezer rejtélyes haltetem hever egy japán partszakaszon
Több tízezer szardíniát és makrélát sodor a víz a Hamamachi strandon Hakodate városában
Fotó: YOSHINORI YASUI / YOMIURI / THE YOMIURI SHIMBUN VIA AFP

Drámai látvány, ahogy Japán Hokkaido szigetén halmokban hevernek az elpusztult szardíniák és makrélák. A napokban újabb tömegnyi haltetem jelent meg Nakiri város közelében. Igaz, „csak” 300–400 tonnányiról van szó. Ez az egész jelenség felderítetlen még, de a halászok igyekeznek minél előbb megtisztítani a partokat, ugyanis nemcsak a lakosságot kell óvni, hanem a vizeket is. A bomló tetemek ugyanis nagyban csökkentik a tengervízben lévő oxigént, ami veszélyezteti a természetes közeg épségét.

Van egy feltételezés, miszerint hirtelen csökkent le a tengervíz hőmérséklete, és ez sokkolta az állatokat. Egy másik teória szerint nagy ragadozó halak a végkimerülésig kergethették a halrajokat – de ez egy kicsit mesterkéltnek tűnik. Vizsgálják a vizeket mintavételekkel, hogy mihamarabb fény derüljön a halpusztulás okára.

Egyesek már nagyobb ökológiai tragédiáról szólnak, hiszen 2011-ben Japán elkezdte a vizekbe engedni a szökőárkor megrongálódott fukusimai erőmű rengeteg hűtővizét. A japán halászati ügynökség arról nyilatkozott, hogy az eredmények nem mutattak rá rendellenességre, és a dezinformációk aggasztják őket.

Kapcsolódó írásaink

Misztérium a cirkusz világában

ĀA Fővárosi Nagycirkuszban, amikor a taps után az artisták elhagyják a porondot, még percekig székükbe szögezve ülnek a nézők, lassan oldódik a katarzis