Krónika

Radioaktív szennyeződés ért egy munkást a sérült fukusimai atomerőmű területén

Radioaktív szennyeződés ért egy munkást a sérült fukusimai atomerőmű területén – közölte csütörtök este a Tepco, az erőmű üzemeltetője, ahol októberben már történt egy hasonló eset.

Radioaktív szennyeződés ért egy munkást a sérült fukusimai atomerőmű területén
Fukusima
Fotó: The Yomiuri Shimbun via AFP/Kaname Muto

Az eset hétfőn történt, amikor a dolgozó a munka után levette teljes arcmaszkját, amelyre radioaktív anyag rakódott – számolt be a cég.

A teljes testén elvégzett vizsgálatok azt mutatták, hogy a belső szervek szennyezettsége nem haladta meg a nemzetközi biztonsági előírásokat, a munkavállaló egészségi állapota stabil – közölte a Tepco. További vizsgálati eredmények januárban válnak majd ismertté.

A konszern emlékeztette fukusimai dolgozóit, hogy mindig nagyon gondosan tisztítsák meg maszkjaikat, mielőtt leveszik azokat.

Október végén négy másik, a telephelyen dolgozó munkásra radioaktív anyagot tartalmazó víz fröccsent. Két munkást elővigyázatosságból kórházba szállítottak. Az orvosi vizsgálatok kimutatták, hogy a két kórházba került ember sugárterhelése nem haladta meg az erőműben érvényben lévő biztonsági előírásokat – derült ki a Tepco tájékoztatásából. „A csoport két tagjánál nem észleltek egészségügyi problémákat” – írták.

2011 márciusában a fukusimai Daiicsi erőmű három reaktorának magja megolvadt a területet ért óriási szökőár következtében, ez volt a világ legsúlyosabb nukleáris katasztrófája az 1986-os csernobili baleset óta. Az atomerőmű területén még mindig több ezer ember dolgozik naponta az átfogó tisztítási és bontási munkálatokon, amelyek várhatóan még több évtizedig tartanak.

Augusztus végén a Tepco és a japán kormány megkezdte a megrongálódott erőműnél a mintegy 1,3 millió tonna megtisztított atomerőművi hűtővíz fokozatos tengerbe engedését, amelyet a katasztrófa után leolvadt három reaktor magjának hűtésére használtak.

Ezt a folyamatot a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) hitelesítette, de az diplomáciai válságot idézett elő Japán és Kína között, amely augusztus végén felfüggesztette a japán tengeri termékek teljes importját. Később Oroszország is így tett.

Kapcsolódó írásaink