Krónika

Mi történik? Furcsa üzenetek jönnek a világűrből a Földre

A NASA mérnökeinek nem sok választása van

Érthetetlen, már-már zavarba ejtő üzeneteket küld a Földre a legmesszebbre jutott űreszköz, a Voyager–1. A mérnökök egyelőre nem teljesen értik, mi történik a 24 milliárd kilométerre sodródott űrszondával – írta meg az Origo.

Mi történik? Furcsa üzenetek jönnek a világűrből a Földre
Képünk illusztráció
Fotó: NorthFoto

A szonda továbbra is képes parancsokat fogadni a Földről, de a csillagközi térbe küldött üzenetek fogadása nagyjából 22,5 óráig tart. Ez azt jelenti, hogy napokba (vagy ennél is hosszabb időbe) telik, mire a szakértők megtudják, a szonda majdnem 50 éves számítógépének helyreállítására tett kísérleteik működtek-e vagy sem.

Nem ez az első eset, hogy a Voyager–1 kaotikus adatokat küld vissza. A szonda fedélzeti komputere 2022-ben egyszer már elromlott, a hiba miatt akkor is zagyvaságokat sugárzott az irányítóközpontnak. A NASA mérnökeinek akkor sikerült rájönniük a problémára, és kijavítaniuk azt. Ez azonban több hónapba telt.

Jelen esetben a hibát az okozza, hogy az űrszonda repülési adatrendszere (FDS) képtelen megfelelően összeszerkeszteni és a Föld felé továbbítani a többi alrendszerből származó adatot. Emiatt a csillagközi térről nem érkeznek tudományos adatok a Földre, de a szonda állapotát leíró információk is kusza összevisszaságként jelennek meg.

A NASA mérnökeinek nem sok választása van, kénytelenek majdnem fél évszázados műszaki leírásokat böngészni, amelyek bemutatják, hogyan működik az amerikai űrügynökség legendás szondája. Mivel az űreszköz építésekor alkalmazott technológia ma már rendkívül elavult, nincsenek könnyű helyzetben.

A Voyager1 és a Voyager2 szondákat 1977-ben indították útnak, feladatuk a Jupiter és a Szaturnusz tanulmányozása volt. Jelenleg mindkét űrszonda egyre távolabbra sodródik tőlünk a csillagközi térben. Ha a Voyager–1-et sikerül megjavítani, a küldetés a szonda 50. születésnapjáig folytatódhat.

Kapcsolódó írásaink