Krónika

Így bűvölik el a vásárlókat az internetes áruházak

Figyeljünk oda, ne essünk csapdájukba különösen most, az ünnepi bevásárlások idején!

Az online vásárlások világában, ahol a kényelem és az elérhetőség mellett a csapdák és kockázatok is megsokszorozódnak, kiemelkedően fontos, hogy a vásárlók felkészültek legyenek. Az árulkodó jelek felismerése nem csupán ügyesség, hanem létfontosságú tudás a megbízhatatlan online áruházak kiszűréséhez.

Így bűvölik el a vásárlókat az internetes áruházak
Képünk illusztráció
Fotó: Science Photo Library via AFP/Arno Massee

A digitális világ terjedésével az internetes vásárlás a természetes napi rutinná vált, bármit, bárhonnan be lehet szerezni. Az e-kereskedelem már a kiskereskedelmi forgalom meghatározó részévé vált, a magyar webshopok és a webáruházak tavaly 77,1 millió ! darab rendelést teljesítettek. Az év utolsó szakaszában, a novemberi Black Friday akció dömping és a karácsonyi ajándékvásárlási láz időszakában pedig a vásárlási kedv még nagyobbra duzzad, 40 százalékkal több a megrendelés, mint az azt megelőző hónapokban.

Megfigyelhető, hogy egyre inkább szeretünk az internetről vásárolni, hiszen olcsó, gyors, kényelmes. Néhány perc otthon a meleg szobában, kattintunk és kész, utána csak várni kell, hogy a csomag megérkezzen. Feltéve, hogy minden az elképzelésünk szerint történik. Vagyis épségben megkapjuk a terméket, nem lopják el a bankkártya adatainkat, nem hónapok alatt ér ide az áru, ténylegesen létezik a cég, amelyiktől rendeltünk, és még hosszan írhatnánk a problémák sorát.

Ahhoz, hogy kijátsszuk az internetes áruházak alattomos fortélyait, először is meg kell ismernünk a kiskapukat és a ravasz trükköket, amelyekkel be akarnak csapni minket, vásárlókat. Az alábbiakban bemutatjuk, hogyan szőnek észrevétlen hálót az online térben, különösen az ünnepi bevásárlási időszakban.

Az első és talán legkritikusabb tényező, az ár. Bár az alacsony árak mindig vonzók, a vásárlóknak érdemes kételkedniük, ha egy ajánlat túl jónak tűnik ahhoz, hogy igaz legyen. A második pillantás mögött rejtőző lehetőségek gyakran magukban foglalják a szállítási díjakat, melyek hirtelen megemelhetik az árat. Az alapos ár-elemzés és a vásárlói vélemények tanulmányozása nélkülözhetetlen a megbízható árképzés meghatározásához. Ne felejtsük el, hogy az akciók nem biztos, hogy ténylegesen akkora kedvezményt jelentenek, mint amekkorát a százalékok mutatnak. Van, hogy az akció előtt felárazzák a terméket, majd a magasabb árból kerül levonásra a kedvezmény. Legkönnyebben úgy ellenőrizhető az árkedvezmény valódisága, hogy a kinézett termék nevét vagy cikkszámát beírjuk egy internetes böngészőbe, és megnézzük, hogy máshol mennyiért árulják ugyanazt.

A második szempont, ami megtévesztő lehet, az a titkos díjak és extra költségek. Az online vásárlóknak mindig figyelniük kell a különféle díjakra, amelyek csak a pénztárnál jelennek meg. Ezek lehetnek szállítási költségek, kezelési díjak vagy adók, melyek gyorsan növelhetik a végösszeget. A tiszta és átlátható árazásra való törekvés kulcsfontosságú, és a vásárlóknak joguk van mindent tudni a fizetendő teljes összegről még a vásárlás előtt.

A harmadik téma, amellyel foglalkoznunk kell, a hamis termékek és a kétes minőség. Az ünnepi időszak különösen kiszolgáltatott időszak lehet a hamisítók számára, akik olcsó és kínáló ajánlatokkal csábítják a vevőket. A vásárlóknak érdemes odafigyelniük a termékértékelésekre és a vállalat hitelességére, mielőtt elköteleznék magukat egy vásárlás mellett. Azok a vállalatok, amelyek évek óta szolgálják ki elégedett ügyfeleiket, valószínűleg megbízhatóbbak, mint azok, amelyek csak most jelentek meg a piacon. A legalapvetőbb, amit tegyünk meg a fentiek elkerülése érdekében, hogy keressünk rá a cégre, hogy létezik-e, és a webáruház nevére is, hogy vannak-e róla vásárlói vélemények. Vásárlói visszajelzéseket a termékkereső oldalak is megjelenítenek. Tehát fontos, hogy ne csak a webáruház oldalán olvasható véleményeket nézzük, ugyanis a weboldal üzemeltetője a saját oldalán bármennyi dicséretet felrakhat saját magáról.

Az oldal létezését a domain.hu vagy a who.is keresőkön is ellenőrizni lehet. Ezeken meg tudjuk nézni, hogy mikor regisztrálták a webáruházat, milyen adatokkal. Ha titkosítva vannak az adatokat, vagy csak rövid ideje létezik az oldal, akkor szintén gyanakodjunk.

Ha külföldi cégtől rendelünk, akár az Európia Unió valamely tagállamából, akár más országból és a termék nem érkezik meg, vagy nem az érkezik meg amit rendeltünk, a külföldi céggel szembeni igényérvényesítés jóval nehezebb és költségesebb. A nyelvi eltérés miatt a kommunikáció is eleve nehezebb, nem beszélve a visszaküldés magas költségéről. A statisztikai számok is azt mutatják, a hogy a vásárlók kétharmada a saját országából rendel.

Hogy külföldi-e a cég, az nem biztos, hogy a honlap alapján kiderül. Ugyanis sokszor magyar nyelvű honlapot készítenek, és akár magyar nyelven is levelezhetnek a vásárlóval. A csalók sokszor létező nagy márkák honlapját másolják le tökéletesen megtévesztő azonossággal. Ennek ellenőrzésének a legegyszerűbb módja az általános szerződési feltételekben a cégadatok megkeresése, ha nincs cégnév, címadat és elérhetőség, amelyre az interneten vagy egy internetes cégkeresőben rá tudunk keresni, akkor rögtön gyanakodjunk.

A negyedik téma, amit meg kell vizsgálnunk, az adatvédelem és biztonság. Az internetes vásárlás során az érzékeny információk - mint például a bankkártya adatok - megosztása mindig kockázatokat hordoz. A vásárlóknak mindig meg kell győződniük arról, hogy a kiválasztott áruház biztonságos kapcsolaton keresztül működik, és adataikat megfelelően kezeli. Az SSL- tanúsítványok, a kétlépcsős azonosítás és más biztonsági intézkedések mind olyan jelek, amelyek arra utalnak, hogy egy áruház elkötelezett az ügyfelei adatainak védelme mellett. Csalást kiszűrő módszer az is, ha a fizetési feltételek között csak a bankkártyaadatok megadása az egyetlen opció. Ez alapján gyanakodhatunk, hogy csak a bankkártyánk adatait akarják tőlünk megszerezni. Ha megtörtént a baj, akkor az első az legyen, hogy letiltjuk a bankkártyát bankunknál.

A cikkünk végén talán a legfontosabb tanácsunk az, hogy a már meglévő, megnyugtató tapasztalatainkra hagyatkozzunk, inkább olyan webáruházból vásároljunk, amit már kipróbáltunk, mert senki sem lehet teljes mértékben biztos abban, hogy maximális védelmet élvez a megtévesztő, csaló webáruházaktól.

Kapcsolódó írásaink