Krónika

Innen tudjuk, hogy ideje kitakarítani a szőnyeget

Az alkalmankénti mélytisztítás mellett évente egyszer-kétszer érdemes elforgatni is a szőnyegeket

Az ünnepek előtt őrült nagytakarításba kezdünk, hogy karácsonyra csillogjon-villogjon az otthonunk. A szokásos ablakmosás, függönytisztítás és sütőkipucolás mellett a kárpitokra is figyeljünk! – írta meg a mindmegette.hu.

Innen tudjuk, hogy ideje kitakarítani a szőnyeget
Képünk illusztráció
Fotó: NorthFoto

Vannak a lakásban olyan részek, amelyek takarításáról vagy megfeledkezünk, vagy eleve nem is gondoljuk, hogy szükséges lehet. Valószínűleg ebbe a kategóriába tartoznak a szőnyegek is, amikhez gyakran csak akkor nyúlunk, ha kiömlött rá valami. Pedig vannak árulkodó jelei, ha már eljött az ideje a szőnyegtisztításnak.

Ha a következőket tapasztaljuk, akkor egészen biztosan időszerű a szőnyeg alapos kitisztítása.

 • A szőnyegen elszíneződések láthatók.
 • A szőnyeg helyenként foltos.
 • A szőnyegen lábnyomok, esetleg mancsnyomok vannak, a felszíne poros, állatszőrös.

Ezeket egyszerű felismerni, és egyértelműen utalnak a szőnyeg piszkosságára. Ilyenkor már elkerülhetetlen, hogy alapos takarításnak vessük alá.

Vannak olyan jelzések, amelyeket nem látunk meg rögtön, sőt akár nem is tudjuk a forrását. Ezeknél kezdhetünk gyanakodni, hogy a szőnyegünk igényel egy átfogó tisztítást.

 • Kellemetlen szagot érzünk, amiről kiderül, hogy a szőnyegből árad.
 • A szőnyeg vonzza a bogarakat, például a pókokat.
 • A szőnyegből porszemcsék szállnak fel, amikor rálépünk.
 • A kárpit kényelmetlenné válik, ellaposodik vagy ráncosodni kezd.
 • Allergiás, asztmás tüneteket észlelünk magunkon (ezt a szőnyegben felhalmozódott por, pollen és állatszőr okozhatja).

A fentiek mögött húzódó okot keresve elsőre talán nem a szőnyeg jut eszünkbe, meglehet, hogy nem is a kárpit a ludas, ám ha ezeket tapasztaljuk, érdemes átgondolni, mikor is voltak utoljára kitisztítva.

Először is jó, ha a rendszeres és alapos porszívózás szerepel a heti takarítási listánkon. Ezen felül pár havonta végezzünk mélytisztítást. Szerencsére nem kell azonnal tisztítócéghez rohannunk vagy profi gépet kölcsönöznünk, ha a piszkosság első jeleit észleljük a szőnyegen. Remek házi módszereket ajánlunk, hogy újszerű állapotát visszaállíthassuk.

 • Szódabikarbóna: Az állatszőr eltávolításában lesz segítségünkre. Szúrjunk egy jó adag port a szőnyegre, hagyjuk kicsit állni, majd alaposan porszívózzuk át a felületet.
 • Víz és ecet oldata: A háziállat-balesetek okozta kellemetlen szagoktól könnyen megszabadulhatunk, ha ecetes vízzel permetezzük be a kezelendő felületet. Utána itassuk fel papírtörlővel.
 • Só vagy sütőpor: A makacs vörösborfoltok ellen szórjunk sót vagy sütőport a szőnyegre, miután felitattuk a folyadék nagy részét. Ezt követően porszívózzuk ki a port a szőnyegből. Ha nem tűnik el a folt, akkor valószínűleg csak speciális tisztítószer fog segíteni.

+ tipp: Az alkalmankénti mélytisztítás mellett évente egyszer-kétszer érdemes elforgatni is a szőnyegeket, hogy elkerüljük az egyoldalú kopást.

Kapcsolódó írásaink