Krónika

Elszállították az embercsempészek által hátrahagyott járműveket a déli határtól

Összesen 133 járműről érkezett bejelentés december 8-ig

Az összes bejelentett, embercsempészek által hátrahagyott gépjárművet elszállította a Csongrád-Csanád Vármegyei Kormányhivatal, kevesebb mint egy hónap alatt 133 roncsautótól tisztították meg a határ menti településeket – tájékoztatta az intézmény csütörtökön az MTI-t.

Elszállították az embercsempészek által hátrahagyott járműveket a déli határtól
Embercsempészethez használt autó, melyet összetörve hátrahagytak (Képünk illusztráció)
Fotó: AFP/Ferenc Donka

A közlemény szerint november 16-án lépett hatályba az a kormányrendelet, amely az illegális bevándorlást segítő embercsempészek által hátrahagyott járművek elszállítására a Csongrád-Csanád Vármegyei Kormányhivatalt jelölte ki. Keddig – kevesebb mint egy hónap alatt – az összes bejelentett járművet elszállíttatta a kormányhivatal.

A jogszabály szerint a kormányhivatal a járműveken előbb értesítést helyez el, majd négy nap elteltével az autókat egy központi, szegedi telephelyre szállíttatja. A járművek alvázszámát, illetve – amennyiben ismert – motorszámát és rendszámát a kormányhivatal közzéteszi a honlapján.

A kormányhivatalhoz összesen 133 járműről érkezett bejelentés december 8-ig, amelyek közül az értesítés kihelyezését követően a felhívásnak eleget téve 14 járművet elszállítottak a helyszínről, a maradék 119 autóroncs elviteléről a kormányhivatal gondoskodott. A bejelentések Ásotthalom, Bordány, Mórahalom, Öttömös, Röszke, Ruzsa, Szeged és Zákányszék térségéből érkeztek.

Az illegális migráció következtében továbbra is lehetnek hasonló autóroncsok a Csongrád-Csanád, illetve Bács-Kiskun vármegye érintett településein, ezért a kormányhivatal arra kéri az érintett polgármestereket, hogy amennyiben ilyen járművet észlelnek, a kialakult eljárásrendnek megfelelően tegyék meg a bejelentéseket – áll a közleményben.

Kapcsolódó írásaink