Krónika

Az Egyesült Államok is felfüggeszti az Osprey repülőgépek használatát a balesetek miatt

A Boeing szerint a szállító repülőgépekből eddig legalább 400 darabot szállítottak le

Az Egyesült Államok hadserege szerdán közölte, hogy felfüggeszti a V–22 Osprey típusú repülőgépek használatát, miután november végén a tengerbe zuhant egy ilyen típusú amerikai katonai repülőgép egy japán sziget közelében.

Az Egyesült Államok is felfüggeszti az Osprey repülőgépek használatát a balesetek miatt
Az Egyesült Államok hadserege felfüggeszti a V–22 Osprey típusú repülőgépek használatát a balesetek miatt
Fotó: AFP/Andrew Caballero-Reynolds

Az amerikai hadsereg Bell Boeing V–22 Osprey típusú repülőgépe november végén gyakorlat közben zuhant a tengerbe a japán Jakusima szigetének repülőtere közelében. A balesetben hat ember vesztette életét.

„Az előzetes vizsgálatok szerint a balesetet anyaghiba okozhatta, de a kiváltó ok egyelőre ismeretlen” – áll az amerikai légierő különleges műveleti parancsnokságának (AFSOC) közleményében.

Az Osprey az amerikai légierőnél, haditengerészetnél és tengerészgyalogságnál rendszeresített hibrid légi jármű, amely a helikopterhez hasonlóan, függőleges irányban képes fel- és leszállni, ugyanakkor a légcsavar elforgatásával a helikopternél jóval nagyobb sebességgel, repülőgép módjára tud közlekedni.

A baleset rutin kiképzési küldetés során történt november végén a Tokiótól mintegy 1000 kilométerre, délnyugatra fekvő Jakusima-szigetnél.

A Boeing szerint a szállító repülőgépekből eddig legalább 400 darabot szállítottak le.

Japán már az eset után közvetlenül felfüggesztette a gépek használatát, amely egyes bírálatok szerint nem elég biztonságos.

Az Egyesült Államok légiereje a legutóbbi baleset után közölte, hogy felfüggeszti a típust a szerencsétlenül járt egységből, de a többi Osprey továbbra is használatban maradhat a biztonsági ellenőrzéseket követően.

Augusztusban Ausztrália északi partjainál járt szerencsétlenül egy amerikai V–22 Osprey, amely katonákat szállított egy hadgyakorlatra. A balesetben három tengerészgyalogos meghalt. Ugyanez a típusú repülőgép zuhant a tengerbe szintén Japánban 2016-ban. Akkor az Egyesült Államok hadserege ideiglenesen le is állította a gépek használatát.

A legsúlyosabb Osprey-baleset pedig huszonhárom éve, 2000 áprilisában történt, akkor egy arizonai hadgyakorlat során zuhant le egy ilyen típusú gép, a balesetben 19 tengerészgyalogos vesztette életét.

Kapcsolódó írásaink