Krónika

Ezért ne üljön autóba kabátban: nagy baj lehet belőle

Komoly sérüléseket tud okozni télen, ha túlöltözve ülünk autóba

A német autóklub szerint például ha egy gyermek kabátban ül a gyerekülésben, belső vérzést okozhat már egy vészfékezés is! – írja a Ripost.

Ezért ne üljön autóba kabátban: nagy baj lehet belőle
Mielőtt becsatolják a gyerekeket, vegyék le róluk a télikabátot, és inkább utólag terítsék rájuk
Fotó: Cultura Creative via AFP/JLPH

A német autóklub letesztelte, mennyire veszélyes vastag, téli ruhában a gyerekülés és a biztonsági öv használata. Kiderült többek között, hogy egy baleset esetén nem látja el a gyerekülés a védelmi funkcióját, de már egy vészfékezés is veszélyes lehet. Íme a részletek!

Ezért nem biztonságos kabátban az autóba ülni

Többek között a téli ruhába öltöztetett, töréstesztbábuval végzett tesztek eredménye szerint télikabátban nem lehet elég biztonságosan rögzíteni a gyermekeket az ülésben. Az ütközéses vizsgálatok során kiderült, hogy a vastag ruha túl nagy szabad teret hagy az övek és a gyermek teste között, emiatt nem elég feszes az öv. Ennek következtében egy vészfékezésnél, ütközésnél, vagy akár egy hirtelen irányváltásnál a gyermek teste kellő stabilitás hiánya miatt veszélyesen előre, illetve oldalirányba lendülhet – hívja fel a figyelmet a Német Autóklub (ADAC).

Így zajlott a teszt

Egy hétköznapi közlekedési szituációt szimuláltak: egy vastag téli ruhát viselő felnőtt- és egy gyerekbaba volt beszíjazva az ülésbe, illetve egy gyerekülésbe. A tesztkocsit ezután 16 km/h sebességnél hirtelen megállították, egy városi forgalomban történt koccanást szimulálva.

A felnőttek is vegyék le a kabátot, mielőtt bekötik magukat

Aki vastag télikabátban ül a volán mögé, az nemcsak a kormánynál való mozgását korlátozza, hanem a biztonságát is veszélyezteti, mert az öv nem illeszkedik tökéletesen a testéhez. Vagyis egy vastag télikabát nemcsak a gyerekekre nézve jelenthet veszélyt, hanem éppúgy a felnőttekre is. Mielőtt a volán mögé vagy az anyósülésre ül valaki, vegye le magáról a kabátot, és miután becsatolta magát terítse azt magára, amíg az autó be nem melegszik.

Nem csak a vastag kabát jelenthet gondot

Nem csak a vastag téli kabátok jelenthetnek biztonsági kockázatot. A többi téli ruha sem mindig alkalmas a vezetéshez. A kalapok és sálak is ronthatják a láthatóságot, a bélelt kesztyűk pedig nem mindig biztosítanak szilárdan fogást a kormányon. A vastag téli csizma is megnehezítheti az érzékeny gáz- és fékhasználatot.

Plusz három érv, hogy vegyük le a kabátot a gyerekről

  • A tesztek tanulsága szerint egy fékezésnél, ütközésnél az öv mélyen a gyerekek hasába húzódik vissza, ami súlyos sérüléseket okozhat például a belekben, a májban vagy lépben. Ha pedig a legrosszabb forgatókönyv következik be, akkor belső vérzése is lehet a kicsiknek.
  • Kockázatot jelent még az is, hogy az öv könnyen elcsúszhat a kabáton, illetve lecsúszhat a vállról, így a védelmi funkcióját egyáltalán nem vagy csak részben tudja ellátni.
  • Ezeken túl az is előfordulhat, hogy a gyermek teste a vastag kabát alatt csúszik meg egy fékezésnél, ezáltal az öv a test más részére kerül, súlyos következményeket idézve elő.

Mit tegyenek a szülők?

Az ADAC azt tanácsolja a szülőknek, hogy mielőtt becsatolják a gyerekeket, vegyék le róluk a télikabátot, és inkább utólag terítsék rájuk. Azt sem árt tudni, hogy egy meleg ruha nem feltétlenül vastag. Érdemes rétegesen felöltöztetni a gyermeket, vagy a kocsi utasterét olyan hőmérsékletűre melegíteni indulás előtt, ami már kellemes kabát nélkül is.

Kapcsolódó írásaink