Krónika

Szokott pornót nézni? Vigyázzon, mert ezentúl szkennelhetik az arcát, miközben felnőttfilmes oldalakat böngész

Először az Egyesült Királyságban lehet ez a módi, aztán ki tudja, hol

Szkennelhetik a pornónézők arcát, hogy megbizonyosodjanak arról, elmúltak 18 évesek, írja az RTL a BBC a brit médiahatóság (Ofcom) közlése alapján, amely új módszereket vezetne be a felnőttfilmes oldalak ellenőrzésére.

Szokott pornót nézni? Vigyázzon, mert ezentúl szkennelhetik az arcát, miközben felnőttfilmes oldalakat böngész
Képünk illusztráció
Fotó: NorthFoto

Az Ofcom emlékeztet, hogy az átlagos gyerek 13 éves korában találkozik először a pornóval. Ők azt szeretnék, ha minden pornóoldalon működne egy arcfelismerő rendszer, amely ki tudja szűrni a 18 év alattiakat: a szoftver elsődlegesen a fiatal felnőttek arcára koncentrálna.

Az egyik legnagyobb pornóoldal, a Pornhub azzal reagált a bejelentésre, hogy komoly adatvédelmi kockázatokkal járna ez a lépés. Szerintük a „a kiemelten érzékeny személyes adatok” gyűjtése veszélyeztetheti a felhasználói biztonságot.

Többen arra is rámutattak, hogy „katasztrofális” következményekkel járna, ha az így összegyűjtött adatok kiszivárognának, hiszen csak az Egyesült Királyságban 14 millió pornófogyasztó él. A pornóoldalakra történő belépés szigorítása egy most elfogadott törvény alapján 2025-ben történik meg, de az arcfelismerő rendszerek bevezetésén kívül olyan módszerek is elfogadottak a kor ellenőrzésére, mint a személyi igazolvány szkennelése, vagy a bankkártyás bejelentkezés.

Kapcsolódó írásaink