Krónika

Megtalálták a japán partoknál tengerbe zuhant amerikai repülőgép roncsait

Az áldozatok maradványainak kiemelése és azonosítása folyamatban van

Amerikai és japán búvárok megtalálták az Egyesült Államok légierejének szerdán, egy japán sziget közelében a tengerbe zuhant Osprey típusú repülőgépének roncsait és a legénység földi maradványait – közölte az amerikai légierő hétfőn.

Megtalálták a japán partoknál tengerbe zuhant amerikai repülőgép roncsait
Amerikai katonai személyzet egy halászhajón befejezi az amerikai légierő eltűnt tagjainak keresését a Kagosima prefektúra Yakushima partjainál 2023. december 2-án
Fotó: TOSEI KISANUKI / YOMIURI / THE YOMIURI SHIMBUN VIA AFP

Az amerikai hadsereg V-22 Osprey típusú repülőgépe szerdán gyakorlat közben zuhant a tengerbe a japán Jakusima szigetének repülőtere közelében.

Az Egyesült Államok légierejének különleges műveleti parancsnoksága közölte, hogy az áldozatok maradványainak kiemelése és azonosítása folyamatban van.

Az Ospreyk az amerikai légierőnél, haditengerészetnél és tengerészgyalogságnál rendszeresített hibrid légijárművek, amelyek a helikopterhez hasonlóan, függőleges irányban képesek fel- és leszállni, ugyanakkor a légcsavar elforgatásával, a helikopternél jóval nagyobb sebességgel, repülőgép módjára tudnak közlekedni.

Augusztusban Ausztrália északi partjainál járt szerencsétlenül egy amerikai V-22 Osprey, amely katonákat szállított egy hadgyakorlatra. A balesetben három tengerészgyalogos meghalt. Ugyanez a típusú repülőgép zuhant a tengerbe szintén Japánban 2016-ban. Akkor az Egyesült Államok hadserege ideiglenesen le is állította a helikopterek és a légcsavaros repülőgépek tulajdonságait kombináló gép használatát, amely egyes bírálatok szerint nem elég biztonságos.

A legsúlyosabb Osprey baleset pedig huszonhárom éve, 2000 áprilisában történt, akkor egy arizonai hadgyakorlat során zuhant le egy ilyen típusú gép, a balesetben 19 tengerészgyalogos vesztette életét.

Kapcsolódó írásaink