Krónika

Az elátkozott film, amelynek a stáb majdnem fele rákos lett, csaknem negyede életét vesztette

A főszereplő is életét vesztette

Dzsingisz kán – A hódító című film hiába termelt nyereséget nagyon sok áldozattal járt a siker. Többek között a főszereplő is elhunyt.

Az elátkozott film, amelynek a stáb majdnem fele rákos lett, csaknem negyede életét vesztette
Dzsingisz kán – A hódító című film egyik jelenete
Fotó: Photo 12 via AFP/Archives du 7eme Art

A Dzsingisz kán – A hódító című filmet 1956 januárjában mutatták be Amerikában. A 220 fős stábból 91 rákos megbetegedést diagnosztizáltak a forgatás végén, 46-an meg is haltak valamilyen daganatos betegség következtében. Köztük a film főszerepét játszó John Wayne is, aki először tüdőrákos lett, amely miatt kivették a fél tüdejét, majd gyomorrákban hunyt el. De a stáb tagjainak a halál okánál szerepel a limfóma, az agydaganat, a tüdődaganat, a bőrrák, a méhnyakrák, a melldaganat, de a gége- és a szájrák is előfordult.

A filmet Utah államban, St. George környékén forgatták, ahol kétszáz ember próbált 250 négyzetkilométernyi területet sivataggá varázsolni, hogy megfelelő helyszínt biztosítsanak a filmhez. Azonban a szomszédos államban, Nevadában atombomba-robbantásokkal kísérleteztek, amely miatt hatalmas volt a radioaktív sugárzás, amely a stábot érte. Hiába volt a stáb 230 kilométerre a száz robbantás helyszínétől, még így is hatalmas veszélynek voltak kitéve.

A People magazin cikke szerint az 1980-as évek végére a 220 fős stábból 91 főnél diagnosztizáltak rákot, és 46 el is hunyt.

Dr. Robert Pendleton, a Utah-i Egyetem akkori biológiaprofesszora 1980-ban azt nyilatkozta: „Ilyen számok mellett ez az eset járványnak minősülhet. A radioaktív sugárzás és a rák közötti kapcsolatot egyedi esetekben gyakorlatilag lehetetlen volt meggyőzően bizonyítani. De egy ekkora csoportban csak 30-nál több rákos megbetegedést várnánk. A 91 rákos esetnél úgy gondolom, hogy A hódító forgatásán történt sugárterhelésükkel való összefüggés megállná a helyét a bíróságon.” A stáb több tagja, valamint az elhunytak hozzátartozói fontolgatták, hogy beperlik a kormányt gondatlanság miatt, azt állítva, hogy többet tudott a terület veszélyeiről, mint amennyit elárult.

A film forgatása közben is történtek váratlan esetek. Több stábtag is nagyon nehezen viselte a meleget és a kánikulát, az egyik színész leesett a lováról, és eltört az állkapcsa, míg a főszereplő solyma megbetegedett, így egy újabb madarat kellett betanítani.

Felelősnek a film producerét tartják. Howard Hughes a hírek szerint tudott a robbantásokról, később több tonna homokot szállított Hollywoodba a St. George-i szennyezett földből. A film legnagyobb anyagi támogatója élete utolsó éveiben lelkiismeret-furdalással küzdött.

Maga a film nem számít bukásnak. A költségei hatmillió dollárt tettek ki, míg kilencmillió nyereséget hozott, ezzel az év 11. legjobb filmje volt. Míg kezdetben pozitívan fogadták, később rengeteg negatív kritika érte a Dzsingisz kán életét bemutató művet. De talán a legnagyobb tragédia nem a film elismerését övezi, hanem a stábtagok halálozási arányát.

Kapcsolódó írásaink