Krónika

Rejtélyes vírus terjed? Többen rosszul lettek Budafokon

Az esetek jelentős részében nincs szükség antibiotikumra

Folyamatos szédüléssel járó rohamok jelentkeztek gyerekeknél és felnőtteknél is. Az esetek többségében megvizsgálták őket az orvosok, de nem tudták megmondani, hogy pontosan milyen vírusról lehet szó, ami ledöntötte őket a lábukról – írta meg a Ripost.

Rejtélyes vírus terjed? Többen rosszul lettek Budafokon
Képünk illusztráció
Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP/dpa-Zentralbild/Monika Skolimowska

Szédüléssel, rohamokkal, hányingerrel járó vírusról számoltak be a Ripostnak a Budafokon élők. A betegek többsége hiába kereste fel a háziorvosát, a tünetek alapján nem tudtak javasolni nekik megoldást rá, csak annyit mondtak nekik, hogy vírusról lehet szó, de azt nem tudták egyik esetben sem megmondani, hogy pontosan melyikről. A rejtélyes vírus gyerekeket is ledöntött a lábukról.

„Az én kamasz fiammal néhány napja történt meg, hogy furcsán kezdte érezni magát. Szédült, majd szédüléses rohamai voltak. Később én is és a kolléganőm is hasonló tüneteket tapasztaltunk, de más bajunk nem volt. Nagyjából egy hétig tartott, elég kellemetlen volt” – kezdte Éva, aki tapasztalatait meg is osztotta a helyi Facebook-csoportban.

Egy másik édesanya szintén reagált, ők is hasonlót tapasztaltak.

„Nálunk is ugyanez volt! A fiunknak láza is volt. Mi, felnőttek csak szédültünk, majd pár napig »zizis« volt a fejünk.”

Másik kommentelőnél:

„Nekem is volt! Október elején. Hányingert is kaptam hozzá, fel sem tudtam emelni a fejem, forgott a világ. Utána két napig fájt a fejem.”

Van akinek három napig fájt a feje:

„Igen, én is szédültem csak úgy, random módon egy-két napig majd háromnapos fejfájásom volt, és csak feküdni tudtam. négy-öt nap után lassan javult a helyzet, hét nap után már semmi nem volt.

„Tegnap este szédült a fiam, de ma jobban lett reggelre, és elindult suliba. Majd 11 óra körül hívott az osztályfőnök, hogy menjek érte, mert szédül a gyerek, és görcsöl a hasa. Voltunk dokinál, és picit piros a torka, de valószínű, vírus lehet. Semmit sem kaptunk rá, csak annyit mondtak, pihenjen…” – tette hozzá egy szülő.

A megbetegedésekkel kapcsolatban megkérdezték dr. Bense Tamás családorvost, aki a következőket javasolta azoknak, akik hasonló tüneteket észlelnek magukon: az orvosi rendelők mostani forgalmának a nagy részét a vírusfertőzések teszik ki. Ez lehet influenzaszerű betegség, lehet koronavírus, lehet meghűléses eredetű betegség. Egy részük lázzal is járhat. Az orvos ilyenkor – ha van rá utaló jel – csinál egy koronavírustesztet. Az esetek jelentős részében nincs szükség antibiotikumra – mondta az orvos.

A családorvos szerint fejfájás és rossz közérzet szokott lenni a vezető tünet, illetve a szédülés és a gyengeség.

„Ha szükség van rá, akkor azt javaslom, hogy vegyünk be lázcsillapítót, szedhetünk D-vitamint, és teázhatunk is. Azoknál, akik csak szédülnek, ugyanez a forgatókönyv. Viszont, ha a szédülés tovább tart egy-két napnál, illetve intenzív szédülés és hányinger, hányás társul hozzá, akkor meg kell vizsgálni, hogy nincs-e központi idegrendszeri gyulladás vagy más egyéb. Alaposabb kivizsgálást javaslok” – zárta.

Kapcsolódó írásaink