Krónika

Hat mosási baleset, amelyet mindenki ismer

Így kerüljük el őket!

Azt gondolnánk, hogy napjaink csúcskategóriás gépeinél gyerekjáték a mosás. Időnként azonban a legtapasztaltabbakkal is előfordulhat: nem lesz tökéltesen tiszta a kimosott ruha – írta meg a Mindmegette.hu.

Hat mosási baleset, amelyet mindenki ismer
Képünk illusztráció
Fotó: NorthFoto

1. Szürke az új fehér

Valószínűleg vízkő rakódott le a gépen. Mosás előtt öntsünk ecetet a készülékbe, majd indítsuk el az öblítőprogramot. Félévente érdemes üresen, 90 fokon egy liter 20 százalékos ecettel teljes programon elindítani a gépet, így biztosan minden apró vízkő megsemmisül.

2. Dohos szag

A kellemetlen szagoknak különféle okai lehetnek. A legvalószínűbb, hogy valahol kosz rakódott le a szerkezetben. Indítsuk el ruha nélkül a 90 fokos programot, egy liter 20 százalékos cetet töltsünk a mosószeradagolóba. Figyeljünk rá, hogy használat után mindig hagyjuk nyitva a gép ajtaját, mert ha rögtön beszárad, nem tud rendesen kiszáradni, és bepenészedhet. Két-háromhavonta pedig célszerű a mosószer-adagoló rekeszt kitakarítani.

3. Csíkok

Ha fehér csíkok keletkeznek a ruhán, akkor valószínűleg túl sok mosóport vagy öblítőt öntöttünk a rekeszbe. Figyeljünk mindig a jelzésekre, ne használjunk a kelleténél több szert, mert azzal nem segítünk a mosás hatékonyságán.

4. Kifakult, kinyúlt

Mindig ügyeljünk rá, hogy a ruhaneműnek megfelelő programot válasszunk, különben az anyag a tisztítás során roncsolódhat. Ha például túl magas a hőfok, esetleg a centrifuga fordulatszáma, hamarabb tönkremegy a ruha. Próbáljuk meg a kényes darabokat mindig kímélő programon mosni. Színes ruhákhoz pedig az azokhoz tervezett mosóport használjuk.

5. Véletlen baleset

Számtalanszor előfordul, hogy oda nem illő darab kerül véletlenül a ruhák közé. Egy piros zokni igencsak komoly balesetet tud okozni a fehér ingek között. Ma már számtalan színmegkötő, színfogó kendő kapható, amely nem engedi, hogy ilyen balesetek történjenek. A speciális anyag magába szívja a színt, és a ruhák makulátlanok maradnak.

6. Makacs foltok

Ha már mosás előtt látjuk, hogy olyan szennyeződés keletkezett a szöveten, amelyet a sima mosás nem fog eltávolítani, használjunk folttisztítót vagy mosószappant. Egy kis előzetes munkával sok bosszúságtól kímélhetjük meg magunkat!

Kapcsolódó írásaink