Krónika

Egy gyógyászati szirupot gyanítanak több haláleset okozójaként Indiában

A halálesetek az elmúlt három napban történtek Khed város környékén

Három ember halálát vizsgálják a nyugat-indiai Gudzsarát államban, akik a feltételezések szerint szennyezett gyógyszirupot ittak – közölték az illetékes hatóságok csütörtökön.

Egy gyógyászati szirupot gyanítanak több haláleset okozójaként Indiában
India (képünk illusztráció)
Fotó: AFP/Arun Sankar

A halálesetek az elmúlt három napban történtek Khed város környékén.

Az előzetes vizsgálatokkal kimutatták a szirup szennyezettségét, további vizsgálatok során pedig megállapították, hogy külföldről érkezett Indiába. Jelenleg a részletes elemzések folynak, és megkezdődött a jogi lépések kezdeményezése – közölte Gudzsarát állam egészségügyi minisztere.

Több embernél hányást, tájékozódási zavarokat és mellkasi fájdalmat okozott a helyi boltban vásárolt ájurvédikus gyógyszirup – közölte egy magas rangú rendőrtiszt, aki kifejtette: a szirupminták nyomokban metilalkoholt tartalmaztak, ami a halál kiváltó oka lehetett.

Az ájurvéda egy alternatív gyógyászati rendszer, amelyet milliók használnak Indiában.

A nyomozásról beszámoló rendőrtiszt elmondta, hogy a gyógyszeres üvegen kitalált márkanév és gyártó szerepelt. Közlése szerint a szirupot árusító és szállító személyt is őrizetbe vették. Jelenleg folyamatban van kihallgatásuk a gyógyszer eredetével kapcsolatban. Hozzátette: az állami egészségügyi hatóság külön vizsgálatot folytat az ügyben.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és más egészségügyi hatóságok 2022 októbere óta több, Indiában gyártott, köhögéscsillapító termékekben is mérgező vegyületet találtak.

Kapcsolódó írásaink