Krónika

Terrortámadás tervezésének gyanújával őrizetbe vettek két tizenéves fiút Németországban

Őrizetbe vettek egy 15 éves fiút Németország nyugati részén, aki a gyanú szerint terrortámadásra készült egy karácsonyi vásáron – közölték szerdán a német hatóságok. Az ország keleti felében hasonló gyanúval egy 16 éves fiatalt fogtak el.

Terrortámadás tervezésének gyanújával őrizetbe vettek két tizenéves fiút Németországban
Képünk illusztráció
Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP/Hendrik Schmidt

A düsseldorfi ügyészség szerint a 15 éves gyanúsítottat kedden fogták el az otthonában tartott házkutatás során. A leverkuseni bíróság szerdán elrendelte a fiú őrizetbe vételét terrortámadás kitervelésének és előkészítésének gyanújával. Herbert Reul, Észak-Rajna-Vesztfália tartomány belügyminisztere elmondta, hogy a gyanúsított a Telegram egyik csoportjában osztotta meg a tervezett támadás részleteit. A tinédzser különböző forgatókönyveket vázolt fel, majd a csoport megegyezett egy karácsonyi vásár megtámadásának konkrét tervében.

„Nagyon is konkrétnak tűnt”–- nyilatkozott Reul újságíróknak a tervről.

A német hatóságokat külföldről tájékoztatták a tervezett támadásról. Az őrizetbe vett fiú korábban nem került összetűzésbe a törvénnyel – tette hozzá a tartományi belügyminiszter.

Szintén merénylet előkészítésének gyanújával vettek őrizetbe egy 16 éves fiút a keleti Brandenburg tartományban. A helyi belügyminisztérium szerint orosz állampolgárságú, fiatalkorú gyanúsítottról van szó.

A német alkotmányvédelmi hivatal éppen szerdán közölte, hogy az izraeli–palesztin konfliktus miatt megnőtt a terrorfenyegetettség szintje Németországban. A hírszerzés a korábbiaknál nagyobbnak nevezte a radikalizálódott, magányos elkövetők támadásainak veszélyét is.

Kapcsolódó írásaink