Krónika

Megnyílt az első hazai önfotózó stúdió Budapesten

November elején nyitott Magyarország első olyan fotós műterme, ahol azok is felengedhetnek, akik egyébként nem kedvelik, ha fotózzák őket. A Budapest belvárosában található új élményszolgáltatás az idei ünnepi szezon nagy dobása lehet.

Megnyílt az első hazai önfotózó stúdió Budapesten
Egy jó képért akár életüket is kockáztatják a szelfizők (képünk illusztráció)
Fotó: AFP/Photononstop/Philippe Turp

Az Oktogontól néhány percnyire található a Pix Budapest Self Photo Studio, ami teljesen új fotós élményt nyújt azoknak, akik például amatőr fotósként szeretnék magukat kipróbálni profi gépekkel, vagy azoknak, akiknek kellemetlen idegenek előtt pózolni, és inkább meghitt hangulatban szeretnének készíteni pár képet. A 120 négyzetméteres üzlethelyiségben két műterem kapott helyet.

Cool programlehetőség elsőként itthon

A Pix Budapestet alapító vállalkozó triónak nem ez az első üzlete, régóta dolgoznak már együtt. Szerettek volna újabb közös bizniszbe fogni, eredetileg egy nagy, 200–300 négyzetméteres raktárhelyiséget kerestek, hogy profi fotótóstúdiót nyissanak, de nem találtak megfelelő helyet, majd rábukkantak a self photo-stúdiók ötletére, ami akkor még inkább Kelet-Európában volt igazán népszerű és elterjedt. Nyáron látták a hírt, hogy az Egyesült Államokban is megnyílt két hasonló műterem, Közép-Európában viszont egy sem volt még akkor, tehát belevágtak az új vállalkozás felépítésébe. Egyből beleszerettek az önfotózó stúdió ötletébe, az innovációba és abba, hogy egy ilyen fotózás mekkora élményt jelenthet, azon túl, hogy kézzel fogható ajándékot, vagyis kinyomtatott képeket is kapnak az ügyfelek. A fotózás nem volt új terület a vállalkozóknak, hiszen előtte is foglalkoztak már iskolai fotózással, és szerettek volna valami merőben újat elhozni Magyarországra.

„A koncepciónk, hogy olyan élményszolgáltatást nyújtsunk, amit maradéktalanul élveznek az ügyfeleink, miközben jó minőségű képeket készítenek magukról, tehát a hangsúly azon van, hogy az egész program élvezetes legyen. A vendégeink belépnek egy profi műterembe, ahol minden felszerelés olyan, mintha egy hivatásos fotós dolgozna benne, vannak stúdiófények, vakuk, profi fényképezőgépek, választható hátterek, csak be kell állniuk a vendégeknek, és önkioldóval tudnak magukról fotót készíteni. A fényképezés menete nagyon egyszerű: az önkioldó össze van kötve a kamerával, a fotóalanyok maguk irányíthatják a gépet, és ők is kattintanak, pózolás közben pedig egy nagy kivetítőn láthatják magukat élő képen, majd az elkészült fotót is mutatja a kijelző. Fontos volt nekünk, hogy olyan ügyfelek is megtalálják ezt a lehetőséget, akik feszengenek egy hivatásos fotós, illetve idegenek előtt. Azoknak is meg akartuk adni a lehetőséget, hogy jó minőségű képek készüljenek róluk, akik szégyenlősek vagy nem tudják elengedni magukat egy stáb előtt" – mondta el Tóth Bence, a Pix Budapest ügyvezetője.

Sok lehetőség 120 négyzetméteren

A Pix Budapestben két műterem – egy kisebb és egy nagyobb – közül lehet választani. Első lépésként időpontot kell foglalni a stúdió weboldalán, majd ha eljött a fotózás napja, a helyszínen minden vendég kap egy öt-tíz perces eligazítást a műteremről és az eszközök használatáról. A nagyobb szoba akár hat fő befogadására is alkalmas, és ott egész alakos képeket lehet készíteni, tehát szervezhető oda családi vagy baráti fotózás is. Ez a terem jól felszerelt, sokféle berendezéssel, vannak székek, takarók, párnák és felvehető kiegészítők, valamint karácsonyi dekorációk is. A kisebb helyiségben félalakos képeket lehet készíteni, itt inkább portrékat érdemes lőni. A nagyobb terem alkalmas jeles események megörökítésére, legyen az lánybúcsú vagy évforduló, a kicsi stúdió pedig akár üzleti portréfotózásra is tökéletes. Mindkét szobában 30 perces turnusok vannak, tehát eligazítás után fél órát tölthet egy csapat a szobában a lefoglalt időpont alkalmával. Az elkészített képek mennyiségét nem limitálják, átlagosan 70–100 képet lehet ennyi idő alatt készíteni magunkról. Fotózás után azonnal megtekinthetők az elkészült képek, és leválogathatók a nyomtatáshoz. A nagy szobához három, a kisebb szobához két kép kinyomtatása jár, amit ott helyben megkapunk, de az összes elkészült képet is ajándékba kapjuk digitális formában.

Privát szféra és sok nevetés

A fotózás és a képválogatás alatt sem zavarja meg senki a vendégeket, és az elkészült képeket is csak a készítők látják. Ha kérjük az összes elkészült képünket digitális formában, akkor fél órán belül már le is tölthetjük a felhőből.

Lényeges, hogy akár párok érkeznek randiprogramra, akár családok kicsi babával, mindenképpen nyugodt környezetben, magukban tölthetik el azt a fél órát, senki nem fogja megzavarni őket. Egy ilyen fotózás tökéletes karácsonyi vagy szülinapi ajándék lehet, hiszen maga az élmény adott, de utána tárgyi ajándék is hazavihető. A Pix Budapest állatbarát műterem, így kutyákkal, macskákkal, csincsillával vagy bármilyen kis házi kedvenccel is lehet fotókat készíteni.

A stúdióba online lehet bejelentkezni a Pix Budapest weboldalán minimum 24 órával az esemény előtt, ha azonban még aznap szeretnénk fotózni, akkor telefonon érdemes érdeklődni a szabad helyekről.

Kapcsolódó írásaink