Krónika

Leszakadt bányalift okozta a bányászok végét

Tizenegy ember meghalt egy dél-afrikai platinabányában történt balesetben, amelyben rejtélyes körülmények között lezuhant egy bányászokkal teli lift – közölte kedden a bánya tulajdonosa, az Impala Platinum vállalat.

Leszakadt bányalift okozta a bányászok végét
Az Impala Platinum egyik dolgozója a mélyben (képünk illusztráció)
Fotó: AFP/Pablo Thekis

„Nyolcvanhat dolgozó állt a liftben, tizenegyen életüket vesztették, a többieket kórházba kellett szállítani” – közölte Johan Theron, a cég szóvivője az AFP francia hírügynökséggel. Néhány sérült állapota súlyos – tette hozzá a nyilatkozó. A Johannesburgtól mintegy 150 kilométerre északnyugatra fekvő, ezer méter mély aknában a lift hétfőn, nem sokkal 17 óra előtt vette fel a bányászokat a mélyben, és felfelé menet többször megállt, hogy további dolgozókat vegyen fel – mondta Theron.

A harmadik megállónál a lift hirtelen elkezdett visszaesni – számolt be az esetről a szóvivő. Észlelve a bajt a lift kezelője „alkalmazta a vészhelyzeti előírásban foglaltakat”, de a felvonó tovább zuhant, és csak 200 méterrel mélyebben állt meg hirtelen, amikor az ellensúly már a felszínre emelkedett. Az ütésszerű fékezés hatására történt a tragédia. Voltak, akik karcolásokkal élték túl az esetet – mondta a szóvivő, aki szerint a legtöbben boka- vagy lábtörést szenvedtek.

Kapcsolódó írásaink