Krónika

Jobb későn, mint soha: hároméves késéssel landoltak a maszkok

A romániai Galac (Galati) városában hároméves késéssel, az utóbbi hetekben kapták meg az iskolák a koronavírus-járvány elleni védekezéshez beszerzett maszkokat és más védőfelszereléseket – közölte kedden a G4Media, egy helyi lapban megjelent tudósításra hivatkozva.

Jobb későn, mint soha: hároméves késéssel landoltak a maszkok
Bizonnyal egyesével varrták az összeset... (Képünk illusztráció)
Fotó: MH-archív/Papajcsik Péter

A galaci Viata-libera.ro beszámolója szerint a 220 ezer lakosú kelet-romániai nagyváros polgármesteri hivatala még 2020 nyarán indította el a „galaci iskolák egészségügyi válságkezelő képességének növelése” elnevezésű, csaknem 1,5 millió lejes (115 millió forint) közbeszerzési eljárást az Európai Unió 2014–2020-es infrastrukturális operatív programja keretében. A bürokrácia útvesztőiben elidőző, és számos óvás által hátráltatott pályázati procedúra végül 2022 decemberében került a tender kiírásának szakaszába, a nyertes beszállítókkal pedig idén nyáron kötöttek szerződést.

A média érdeklődésére reagálva a galaci városháza vezetése azt állította: nem kockáztathatta az időközben feleslegessé vált közbeszerzés leállítását.

„A megkötött szerződés bármely feltétélének megsértése szankciókat von maga után az EU részéről, beleértve azt, hogy a jövőben nem pályázhatunk már újabb támogatásra” – idézte a G4Media a polgármesteri hivatal válaszát. A 48 iskola járványügyi védekezését segítő 65 ezer védőmaszk és 5300 pár egyszer használatos kesztyű októbertől kezdődően jutott el a tanintézményekbe. A megrendelt – a pályázati keretösszeg csaknem kétharmadát kitevő – porlasztókészülékeket csak ezt követően fogják leszállítani, a fertőtlenítőszerekre kiírt közbeszerzést pedig az észlelt szabálytalanságok miatt meg fogják ismételni.

„A fertőtlenítőszereket és takarítóeszközöket minden bizonnyal fel tudjuk használni, de a rengeteg koronavírus-járvány elleni védőfelszereléssel nincs mit kezdenünk, azt valószínűleg el fogjuk adományozni olyanoknak, akiknek tényleg szükségük van rá” – mondta az Antena 3 hírtelevízió által megszólaltatott Adrian Silvestru, a tanfelügyelőség szóvivője.

Kapcsolódó írásaink