Krónika

Megkezdődött Pekingben az eltűnt maláj repülőgép utasai hozzátartozóinak kártérítési pere

A járat 2014. március 8-án történt eltűnésének körülményeit csaknem egy évtized után is rejtély övezi

Megkezdődött hétfőn Pekingben az a kártérítési per szigorú biztonsági intézkedések mellett, amelyet a 2014-ben eltűnt maláj repülőgép kínai utasainak hozzátartozói kezdeményeztek.

Megkezdődött Pekingben az eltűnt maláj repülőgép utasai hozzátartozóinak kártérítési pere
Képünk illusztráció
Fotó: NurPhoto via AFP/Zahim Mohd

Egyelőre sem a bíróság, sem a külügyminisztérium nem közölt egyebet az üggyel kapcsolatban.

A járat 2014. március 8-án történt eltűnésének körülményeit csaknem egy évtized után is rejtély övezi. A Boeing 777 típusú utasszállító Kuala Lumpurból Pekingbe tartott, de csupán 38 perccel a felszállás után megszakadt vele a kapcsolat. A fedélzeten 239-en tartózkodtak, 227 utas és 12 főnyi személyzet. Az utasok közül 154-en kínai állampolgárok voltak.

A repülőgép sorsával kapcsolatban különböző elméletek merültek fel. Feltételezések szerint az Indiai-óceán déli részén zuhant le. Hosszú ideig tartó kutatás eredményeképpen a gépnek csak néhány darabját találták meg.

Az eset Pekingben hatalmas felháborodást keltett, az utasok hozzátartozói rendszeresen tüntettek, mert kifogásolták, hogy a légiirányítók nem intézkedtek a radarernyőkről eltűnt gép helyének meghatározásáról, és általában a malajziai hatóságok nem foglalkoztak kellő gondossággal a katasztrófával.

Kapcsolódó írásaink