Krónika

Majdnem húszan meghaltak villámcsapások miatt Indiában

Felhőszakadás és jégeső sújtotta India északnyugati részét

24-en meghaltak az ítéletidőben, közülük legalább 18-an villámcsapások miatt – írja az rtl.hu.

Majdnem húszan meghaltak villámcsapások miatt Indiában
Képünk illusztráció
Fotó: NorthFoto

Legalább 24 ember halt meg villámlás, heves esőzés és jégeső következtében Indiában – közölték a helyi hatóságok vasárnap késő este.

A BBC cikke szerint vasárnap és hétfőn ítéletidő sújtotta az India északnyugati részén található Gudzsarát államot. 24 óra leforgása alatt csaknem 144 milliméternyi csapadék hullott, ami meteorológusok szerint télen igencsak szokatlan a térségben, a felhőszakadás sokakat váratlanul ért. A hatóságok szerint a vihar megrongált házakat és haszonállatok is elpusztultak, valamint

a 24 ember életét vesztette, a halálesetekből pedig legalább 18 villámcsapásoknak tulajdonítható. Egy 42 éves gazda például a farmján halt meg, amikor villám csapott abba a fába, amely alá az eső elől menekült.

A brit közszolgálati csatorna emlékeztet: a villámcsapások rengeteg ember halálát okozzák Indiában, hivatalos adatok szerint 1967 és 2019 között több mint 100 ezren haltak meg emiatt. Az országban ráadásul a villámcsapások száma is emelkedik, a tudósok pedig arra figyelmeztetnek, hogy a globális felmelegedés miatt egyre szélsőségesebb lesz az időjárás. India nyugati részén hétfőn továbbra is eső és jégeső várható.

Kapcsolódó írásaink