Krónika

Az amerikaiak 63 százaléka szerint nem létezik az „amerikai álom”

Meglepő felmérés

A szavazók harminc százaléka gondolja úgy, hogy az élet Amerikában jobb, mint ötven évvel ezelőtt volt, szemben ötven százalékkal, akik szerint rosszabb lett – írja a mandiner.hu.

Az amerikaiak 63 százaléka szerint nem létezik az „amerikai álom”
Képünk illusztráció
Fotó: NorthFoto

Véget ért az amerikai álom, derült ki a The Wall Street Journal (WSJ) friss felmérésből, amelyet a Vasárnap közölt, hiszen a megkérdezetteknek már csak 36 százaléka hisz benne, 63 százaléka szerint már nem létezik vagy soha nem is létezett. A tavalyi hasonló felmérésben a megkérdezetteknek még 68 százaléka nyilatkozott úgy, hogy hisz benne, így jelentős a csökkenés. Az „amerikai álom” egy ősrégi sztereotípia szerint nem más, mint hogy ha valaki szorgalmas és keményen dolgozik, aránylag könnyen vehet magának kis házat dupla garázzsal, fehér kerítéssel, családi méretű autóval.

Azok között, akik még az idén is hittek benne, 46 százalék a férfi és 28 százalék a nő. A mai nyugdíjasok, illetve a nyugdíjaskorhoz közel állók 48 százaléka úgy véli, még mindig létezik az amerikai álom, míg az 50 év alattiaknak csupán 28 százaléka ért egyet ezzel az állítással.

A szavazók 30 százaléka gondolja úgy, hogy az élet Amerikában jobb, mint 50 évvel ezelőtt volt, szemben 50 százalékkal, akik szerint rosszabb lett, s a válaszadóknak mindössze 2 százaléka szerint kiváló az amerikai gazdaság.

Kapcsolódó írásaink