Krónika

Ezekkel a trükkökkel egy pillanat alatt kinyílik a befagyott zár

Filléres megoldások, amelyek mindig beválnak

A hőmérséklet hirtelen csökkenésével gyakori probléma a szabadban parkoló autóknál a reggelre jeges zár. Kinyitásának egyik elterjedt módja a jégoldó spray használata, de vannak más technikák is – írja az autoszektor.hu.

Ezekkel a trükkökkel egy pillanat alatt kinyílik a befagyott zár
Képünk illusztráció
Fotó: MH-archív/Kövesdi Andrea

A legegyszerűbb módszer, ami a pandémia óta mindannyiunknak rendelkezésére áll: a fertőtlenítő spray befúvása a zárba. A fertőtlenítők ugyanis alkohol alapúak, ez a titok, ami feloldja a jeget.

A jégmentesítés történhet úgy is, hogy pár másodpercig öngyújtóval melegítjük a kulcs fém részét. Ügyelni kell arra, hogy a láng ne érje a távirányító gombjait, mert károsíthatja a chipet! Fontos, hogy ebben az esetben ne használjuk az alkoholos spray-t!

Lényeges az is, hogy ne húzzuk, hanem nyomjuk az ajtót befelé, így megkönnyítjük a tömítések leválasztását a jégről és csak ezt követően próbáljuk kinyitni az ajtót magunk felé történő húzó mozdulattal.

Ami tilos: hajszárítóval melegíteni a jeget, ugyanis a hajszárítóból kiáradó levegő lehűl, mielőtt a kívánt hatást elérné. És bár megoszlanak a vélemények arról, hogy öntsünk-e a jégre meleg vizet, egyesek szerint igen, ha az nem több 50 fokosnál, de inkább ne tegyük. A fenti módszerek bármelyike egyszerűbb és biztonságosabb megoldás.

Kapcsolódó írásaink