Krónika

Izlandon felfüggesztették a földrengések miatt kiürített településen elrendelt szükségállapotot

Csütörtökön 11 órától a riasztást veszélyhelyzeti szintre csökkentették

Az izlandi hatóságok csütörtökön felfüggesztették a november 11-én a Reykjanes-félszigeten fekvő Grindavíkban földrengések és lehetséges vulkánkitörés miatt elrendelt szükségállapotot, miután csökkent a vulkánkitörés veszélye a településen.

Izlandon felfüggesztették a földrengések miatt kiürített településen elrendelt szükségállapotot
Az Izlandi Meteorológiai Hivatal (IMO) szerint azonban még túl korai előrejelzéseket adni
Fotó: Jeremie RICHARD / AFP

Csütörtökön 11 órától a riasztást veszélyhelyzeti szintre csökkentették, ami azt jelenti, hogy a mintegy négyezerfős település lakosai meghatározott számban négy órára visszatérhetnek otthonukba a holmijukért.

Az Izlandi Meteorológiai Hivatal (IMO) szerint viszont még túl korai előrejelzéseket adni. A hivatal szerint továbbra is lehetséges vulkánkitörés elsősorban Hagafell és Sylinargell hegyek között, Grindavíktól több kilométernyire északra.

Grindavík térségében az elmúlt napokban lassult a földkéreg alatti magma emelkedése, míg Sylingarfell térségében gyorsult.

Az izlandi hatóságok a múlt héten jelentették be, hogy 6-8 méteres védőgátat építenek a láva ellen a közeli Svartsengiben működő geotermikus erőmű és a kedvelt turistalátványosság, a Kék Lagúna körül, ez utóbbit legkevesebb harminc napra bezárták, majd november 30-ig meghosszabbították.

Izlandon 33 aktív vulkánrendszer található, azaz Európában a legtöbb, és átlagosan minden negyedik-ötödik évben történik vulkánkitörés. A Reykjanes-félszigeten a Fagradalsfjall tűzhányó közelében három kitörés történt: 2021 márciusában, 2022 augusztusában és 2023 júliusában.

Kapcsolódó írásaink