Krónika

Ezzel az egyszerű trükkel újra hófehér lesz a függöny

Nemcsak a koszt, de a szagokat is eltüntetjük

Az ünnepekhez hozzátartoznak az előkészületek és a nagytakarítás is. Kezdjük a függönyökkel, tegyük ragyogóvá a szobát!

Ezzel az egyszerű trükkel újra hófehér lesz a függöny
Képünk illusztráció
Fotó: NorthFoto

Ünnepek alatt is legyen szép fehér a függöny, hiszen segít feldobni a lakás hangulatát. Persze a csodás dekoráció sem maradhat el, de ahhoz, hogy tökéletes legyen a karácsony, nem maradhat el a nagytakarítás! Kezdjük a függönyökkel!

Általános függönyfehérítés

Töltsünk meg egy vödröt hideg vízzel, tíz literhez adjunk egy kilogramm sót. Ha a függöny nagyon sárga vagy piszkos, áztassuk benne egy fél napig. Közben forgassuk át többször, de nem kell megdörzsölni. Ha a víz piszkos lesz, akkor láthatóan kiázott a kosz a függönyből, ebben az esetben belátás szerint akár tovább is áztathatjuk, de a vizet mindenképpen cseréljük le! Ha már nem ázik ki több kosz belőle, akkor vegyük ki a függönyt a vödörből, csavarjuk ki. Másnap mossuk ki a függönyt kímélő programmal – olyan mosószert használjunk, ami kimondottam a fehér ruhákhoz való.

Nemcsak a koszt, de a szagokat is eltünteti a szódabikarbóna

Tíz liter vízhez körülbelül fél kilogramm szódabikarbóna szükséges. Pár órára áztassuk be a függönyt, hagyjuk állni az oldatban, és ezt követően öblítsük ki, majd mossuk ki az anyagot. Így nemcsak fehérebbé varázsolhatjuk a függönyt, de a cigifüst vagy a konyhai zsiradékok okozta kellemetlen szagoktól is megszabadulhatunk.

Kapcsolódó írásaink