Krónika

Berlin magasról tesz a nem zsidó leningrádi túlélőkre

Szelektív a német hozzáállás

Elfogadhatatlan, és nem meggyőző a német hatóságok érvelése, amellyel elutasítják, hogy Németország humanitárius kifizetéseket folyósítson Leningrád nem zsidó származású védőinek és a blokád túlélőinek – közölte Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője szerdai sajtótájékoztatóján.

Berlin magasról tesz a nem zsidó leningrádi túlélőkre
Vera Babysheva, a leningrádi blokád egyik túlélője otthonában fogadja Vlagyimir Puytint
Fotó: AFP/Ria Novosti/Alexey Nikolsky

„Teljesen elfogadhatatlannak és kevéssé meggyőzőnek tartjuk az NSZK hatóságainak kifogásait és arra való hivatkozását, hogy a kérdést állítólag rendezték azáltal, hogy Németország a második világháború lezárását követően jóvátételt fizetett a Szovjetuniónak. Elvileg nem állhat fenn semmilyen jogi összefüggés a háború utáni jóvátételek és a leningrádi blokád ma élő túlélőinek az emberi igazságosság helyreállítására irányuló törekvése között ” – mondta Zaharova.

A második világháborús leningrádi blokád túlélői és a város védelmének veteránjai szeptemberben azzal az igénnyel fordultak a német kormányhoz, hogy mindenkire terjessze ki a humanitárius kifizetéseket, akik túlélték a blokádot, beleértve a nem zsidó nemzetiségű személyeket is. Az orosz külügyi szóvivő úgy vélekedett, hogy amíg a leningrádi ostrom túlélőinek kérése erkölcsileg indokolt, addig a német hatóságok álláspontja a nem zsidó nemzetiségű blokádtúlélőkkel kapcsolatban „kirívónak” tűnik. „A nemzetiségi alapon történő elkülönítés szörnyű dolog, mert ez okozta civilizációnk történelmének legvéresebb eseményeit” – fogalmazott Zaharova.

A kérdést az orosz fél már többször fölvetette. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter például 2021 októberében, a külföldön élő oroszok hetedik, moszkvai világkongresszusán „égbekiáltó igazságtalanságnak” nevezte, hogy Berlin nem hajlandó jóvátételt fizetni a leningrádi német blokád valamennyi túlélőjének, a nemzetiségükre való tekintet nélkül. Lavrov azt hangoztatta, hogy a holokauszt bűncselekmény volt, de abban, amit a fasiszták Leningrád ellen tettek, „nem volt különbség zsidók és oroszok, tatárok, georgiaiak, örmények között, bárki is élt ott.

Az orosz diplomáciai tárca vezetője akkor kifejtette, hogy a német kormány által a Leningrád csaknem 900 napos blokádját túlélő zsidók részére – és csak az ő részükre – kifizetett jóvátételről van szó. Mint mondta, diplomáciai csatornákon keresztül évek óta igyekeznek megoldani ezt a kérdést, de azt a választ kapták a német féltől, hogy a felelősségre vonatkozó hatályos törvény értelmében a holokausztot túlélő zsidók számára jár a jóvátétel, bárhol is éljenek, a leningrádi blokád többi túlélője pedig nem tartozik a holokauszttúlélők kategóriájába.

Kapcsolódó írásaink

Leningrádból szeretettel

ĀSziget Fesztivál: Tankcsapda-koncert és Tehetséges, feltörekvő európai együttesek bemutatkozása az első két bemelegítőnapon