Krónika

A vártnál is több süllőt telepítettek a Balatonba

Idén már 6591 kilogrammot telepítettek a tóba

Hétfőn, Balatonfűzfőn 665 kilogramm egy- és kétnyaras süllő került a Balatonba, így ebből a halfajból, idén már 6591 kilogrammot telepítettek a tóba. A Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. (BHNp Zrt.) 6 tonnás kötelezettséget vállalt, amelyet már most sikerült túlszárnyalnia, ráadásul még nincs is vége az idei halasításoknak.

A vártnál is több süllőt telepítettek a Balatonba
Süllő
Fotó: NorthFoto /Solent News & Photo Agency /Jack Perks

„De itt nem állunk meg, a héten még két nagyobb süllőszállítmány várható” – olvasható a BHNp Zrt. Facebook-oldalán.

A november 20-i, hétfői telepítés során a Balatonfűzfői Horgász Egyesület kikötőjében kosarakba szákolták a süllőket, majd a helyi horgászok segítségével öntötték a ragadozókat a Balatonba.

A legnépszerűbb balatoni horgászhal, avagy a ponty telepítései is gőzerővel zajlanak. A BHNp Zrt. honlapján megjelentek szerint legutóbb november 15-én, szerdán érkeztek pontyok a tóba, amikor is 3590 kilogramm háromnyaras példányt engedtek bele a vízbe Keszthelyen. Eddig 231 435 kilogrammot teljesítettek a pontytelepítésből, az idei kötelezettség háromszázezer kilogramm, így még várhatók további halasítások.

A 63102 hektár területű Balaton összes rögzített fogása 2022-ben 559 tonna volt (2,1 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban), és a teljes tavalyi halfogás 63,4 százalékát a ponty tette ki 355 tonnával. Ezek a számok is jelzik, hogy a kagylóbőség miatt a ponty számára továbbra is ideális élettér a „magyar tenger”.

A teljes 2022-es fogás 14,1 százalékát a keszegfélék tették ki 79 tonnával, míg a képzeletbeli dobogó harmadik fokán 58,1 tonnával a fogassüllő végzett.

A sorban 31 tonnával az ezüstkárász (és egyes egyéb idegenhonos halfajok, mint gyűjtőkategória), majd az erősen feljövőben lévő harcsa (12 tonna) és a 2021-ben jelentősebben visszaeső balin (7,8 tonna) következik.

Unikális volt tavaly az országos fogás mintegy 69 százalékát felmutató garda- és 40 százalékát jelentő sügérállomány, lehetőségként továbbfejlesztendő a kősüllő-, valamint a compóállomány. A Balatonon egyáltalán nem jelentős az amur és a busa fogása, viszont sajnos, a törpeharcsa már bemért, egyre jelentősebb problémaként jelentkezik.

A BHNp Zrt. honlapján az érdeklődő horgászok továbbra is megtalálják a tó telepítési híreit, előrejelzéseit, így aki szeretne, személyesen is megnézheti a halasításokat.

Objektum doboz

Kapcsolódó írásaink