Krónika

Megunta a plébános a bezárt szórakozóhelyeket – maga nyitott egyet

Az osztrák vidéket sem kíméli a háborús infláció és a nyomában járó részleges leépülés. Burgenlandban például egyre-másra zárnak be a sörözők. Alsóőr plébánosa megelégelte a helyzetet, és gründolt egy közösségi kávézót.

Megunta a plébános a bezárt szórakozóhelyeket – maga nyitott egyet
Vendégcsalogató célból alapították a helyet (képünk illusztráció)
Fotó: MH archív/Soós Milán

Burgenlandban az elmúlt 20 évben a falusi kocsmák, vendéglők egyharmada húzta le végleg a rolót – hangzott el az Osztrák Közszolgálati Rádió (ORF) műsorában. Mint az adásból egyebek mellett kiderült, a legtöbb gondot a magas működési költségek és/vagy a hiányzó személyzet jelenti. Ez a negatív trend az idén Alsóőrt (Underwart) is utolérte, ahol októberrel bezárt az utolsó kocsma is.

A helyi plébános, Gáspár Adalbert megelégelte a negatív trendeket, és összehozott egy Pfarrkaffee-gyülekezeti kávézót. Most ez az a hely, ahol az emberek rendszeresen találkozhatnak. A bolt persze nem akármikor van nyitva, hanem csak a vasárnapi szentmisék után.

Gáspár Adalbert elmondta, minden második vasárnap négy-öt ember gondoskodik arról, hogy mindenkinek jusson ital, kávé és házi sütemény. Egyben hozzátette, ez egy jó alkalom adománygyűjtésre is, hiszen jelenleg a Hegyi-Karabahi örményeket támogatják. A gyülekezeti kávézó működtetése egyelőre tavaszig biztosított.

Kapcsolódó írásaink