Krónika

Nagy erejű földrengés rázta meg a Fülöp-szigeteket, áldozatok is vannak

A momentummagnitudó skálán 6,8-es erősségű földrengés rázta meg a Fülöp-szigetek déli részét. A földmozgás következtében legkevesebb két ember meghalt, több épületben károk keletkeztek – közölte a helyi katasztrófaelhárítási hivatal.

Nagy erejű földrengés rázta meg a Fülöp-szigeteket, áldozatok is vannak
Képünk illusztráció
Fotó: AFP/Anadolu Agency/Suryanto

A földrengés, amelynek az erősségét először 7,2 magnitúdóra mérték, helyi idő szerint délután történt.

A Fülöp-szigeteki Vulkanológiai és Szeizmológiai Intézet (Phivolcs) közölte: cunamiveszélyt nem észlelt a földrengés következtében.

A földmozgás epicentruma a Mindanao szigetén fekvő Davao Keleti Tartományhoz tartozó Saranganitól északnyugatra volt, a fővárostól, Manilától több mint 1740 kilométerre délre. A földrengést több közeli tartományban is lehetett érezni – közölte az intézet.

Az epicentrumtól 100 kilométernyire fekvő General Santosban a felvételek szerint egy kereskedelmi központ tetőzete omlott be.

Egy másik kereskedelmi központban a vásárlók egy gyorsétterem asztalai alatt kerestek menedéket a plafonról omló törmelékek elől.

Az úgynevezett csendes-óceáni tűzgyűrűn található Fülöp-szigeteken gyakoriak a földrengések. Az egyik legerősebb földrengés 1990 júliusában pusztított a délkelet-ázsiai országban: az északi Luzon szigetén több mint 2400 ember halt meg egy 7,8-es erősségű földrengésben.

Kapcsolódó írásaink