Krónika

Migráns utasai miatt fenyegeti börtön Róbertet, a taxist

Kiszállították a kocsijából, megbilincselték a kocsi mellett, majd a földre fektették a rendőrök Róbertet, neki pedig – ahogy állítja – fogalma sem volt, hogy a munkáját végezve milyen súlyos helyzetbe került, olvasható a blikk.hu-n megjelent cikkben.

Migráns utasai miatt fenyegeti börtön Róbertet, a taxist
Képünk illusztráció
Fotó: MH-archív/Katona László

Aztán nagyon gyorsan rá kellett ébrednie és azóta is úgy érzi, hiába tesz meg mindent az ártatlanságának bizonyítására, az igazságszolgáltatás rendszere egyszerűen bedarálja őt.

A Bolt taxisához az alkalmazáson keresztül futott be a rendelés, amit automatikusan elfogadott. Aztán a megrendelő ezt nem sokkal később ugyan visszamondta, de egy román telefonszámról Viberen felhívta a taxist. Elnézést kért, hogy törölte a rendelést, arra hivatkozott, hogy rosszul adta meg a címeket, és nem Budapestről a szegedi panzióba, hanem a panzióból Budapestre lenne a fuvar. Róbert már félúton volt a csongrádi városba, amikor a nő újra módosította az úti célt, egy Baja melletti panziót adott meg, itt kellett felvenni az utasokat.

„A fiatal nő, akivel beszéltem, azt mondta, a cégüknél dolgozó román vendégmunkásokat kell Budapestre vinnem, akik Németországba tartanak, csak lekésték a telekocsit. Utólag visszagondolva sem voltak figyelmeztető jelek, hogy egy szervezett bűnözői hálózat tudtomon kívül behálózott az embercsempészésre” – mesélte Róbert. Hajnalban érkezett meg, az öt utas már várta az 55 főút mellett egy panziónak kinéző épülettel szemben. Nem sokkal azután, hogy elindultak, a rendőrök megállították Róbertet – egyébként már odafelé is látta, hogy a főúton fokozott ellenőrzés van.

Magánakcióba kezdett

„Kiszállítottak a kocsiból, mondtam nekik, hogy mindenben együttműködöm, majd megbilincseltek, átvizsgálták a ruházatomat, aztán pár méterrel arrébb lefektettek a földre és újból átkutattak. Ekkor vetette oda nekem az egyikük: ezért sok évre börtönbe kerülök!”

A sofőrnek ekkor vált világossá, hogy csúnyán átverték. Vizsgálati fogságba került, majd a bíróság másfél nap után lakhelyelhagyási tilalmat rendelt el, amit Pest vármegye területére korlátoztak. Amikor visszakapta a lefoglalt taxiját, akkor szembesült azzal a ténnyel, hogy a taxióra – mivel a rendőrök nem engedték meg, hogy leállítsa – addig ketyegett, amíg le nem merült az akksi. Több mint 700 ezer forintot viteldíjat mutatott. Róbert ezután újból munkába állt, újra befutott hozzá egy rendelés ugyanattól a nőtől, aki miatt bajba került. Azonnal a rendőrséghez fordult, akik rögzítették a bejelentését, de más nem történt. Ezután magánakcióba kezdett, kiderítette, hogy a megrendelők csak erről a telefonszámról pár óra leforgása alatt több mint 20 rendelést indítottak regisztrált felhasználóként a Bolt rendszerében. Ráadásul mindez már hónapok óta zajlott, tíz regisztrált felhasználótól. Ez azt jelentette, hogy napi szintén 200-250 rendelést indítottak ugyanazzal a szisztémával, amivel őt is átverték.

„Felajánlottam a rendőrségnek, hogy felveszek még ilyen rendeléseket, működjünk együtt” – mondta Róbert, aki a hónapok során már a hatósággal egyeztetve megpróbálta feltérképezni a csempészek rendszerének működését. Arra jutott, hogy professzionálisan dolgoznak, a feladatokat szervezetten leosztják. A rendeléseket csinos, fiatal nők intézik kidolgozott sztorikkal – hasonlóan, mint az unokázós csalók. Ők a „call center”, akik a szerb–magyar határon már átjuttatott illegális bevándorlóknak fuvart szerveznek. Ha a napi 200-250 rendelésből csak minden tizediket vállalnak a taxisok, már nyert ügyük van a bűnözőknek, akik emberenként 1000-1500 eurót (385 ezer–577 ezer forintot) keresnek csak a magyarországi szakaszon. Az utasokat először a határ környékéről Budapestre vitetik, majd valamivel később innen egy újabb fuvarral az osztrák, manapság pedig már a szlovák határ közelébe is.

A teljes cikkért kattintson IDE.

Kapcsolódó írásaink