Krónika

80 év után találták meg egy eltűnt II. világháborús pilóta maradványait

A törvényszéki antropológusok DNS-elemzést végeztek

Egy nemzetközi igazságügyi szakértői csoport sikeresen azonosította a férfit – írta meg az rtl.hu.

80 év után találták meg egy eltűnt II. világháborús pilóta maradványait
Képünk illusztráció
Fotó: Northfoto

Valamivel több mint 80 évvel ezelőtt az olaszországi Szicília felett lelőttek egy amerikai bombázó repülőgépet, amelynek másodpilótája Gilbert Haldeen Myers alhadnagy volt. A lezuhanás után sehol sem találták, Myers-t eltűntnek nyilvánították. Most, speciális törvényszéki módszerek segítségével végre sikerült megtalálni a maradványait – írja az IFL Science.

A lap szerint az akkor 27 éves Myers és öt társa az amerikai hadsereg légierőjének repülőgépe 1943 júliusában, a sziget Sciacca repülőterétől mintegy 800 méterre zuhant le, a legénységből pedig vélhetően senki sem élte túl a balesetet.

A Cranfieldi Egyetem háborúban elhunytak azonosításával foglalkozó csoportja (CRICC) és az amerikai Missing in Action Accounting Agency (DPAA) Myers maradványai után kutatva erre a térségre összpontosított.

Műveleteink során szisztematikusan feltártuk a talajt, aprólékosan megvizsgálva minden olyan darabot, amely csont vagy egyéb bizonyíték lehetett – magyarázta David Errickson, a Cranfieldi Törvényszéki Intézet régészet és antropológia vezető tanára egy nyilatkozatban. Hozzátette: a szicíliai ásatási helyszínhez hasonló kihívásokkal teli környezetben csapatuk nedves szűrést alkalmazott, egy olyan eljárást, amelynek során a feltárt anyagot vízben vezetik át, hogy az emberi maradványokat és leleteket elkülönítsék és elemezzék.

A repülőgép roncsdarabjai mellett a csapat sikeresen kiásta az emberi maradványokat is. Ezeket aztán elküldték a DPAA laboratóriumába, amelyet a világ legnagyobb és legváltozatosabb csontváz-azonosító könyvtáraként tartanak számon.

A törvényszéki antropológusok itt DNS-elemzést végeztek, és a csapat által talált antropológiai és közvetett bizonyítékok – például személyes tárgyak – alapján megerősítették, hogy a maradványok Myershez tartoztak.

„Myers alhadnagy maradványainak visszaszerzése nemcsak a megfelelő, teljes katonai tiszteletadással történő temetést teszi lehetővé, hanem azt is, hogy a család megkapja a megtalált személyes tárgyakat. Ami a legfontosabb, hogy ez egyfajta lezárást jelent az eltűntek és a harcban elesettek családjai számára” – mondta Errickson. Myers-t november 10-én temették el Floridában.

A második világháborúban több mint 72 ezer amerikai katona tűnt el, bár úgy vélik, hogy közülük 39 ezer maradványait még meg lehet találni.

Kapcsolódó írásaink