Krónika

Nyugtalanító gondolat: a földönkívüliek akár dinoszauruszok is lehetnek?

Amikor a dinoszauruszok a Földön éltek, a bolygó a fanerozoikum korszakát élte

Egy új tanulmányban azt sugallják, hogy a dinoszauruszok akár más, a Naprendszerünkben található bolygókon is élhetnek – írta meg a Promotions.

Nyugtalanító gondolat: a földönkívüliek akár dinoszauruszok is lehetnek?
Képünk illusztráció
Fotó: Northfoto

Neves tudósok arra a felfedezésre jutottak, hogy a földönkívüli élet valójában a Föld jura korszakához hasonlíthat. Az új kutatások azt állítják, hogy az emberek az idegen élet nyomait úgy fedezhetik fel, ha olyan vegyületeket keresnek, amelyek ma már nem találhatók meg a Földön, de egykor a dinoszauruszaink barangolása idején még jelen voltak.

Mint azt a tanulmányban írják, körülbelül 300 millió évvel ezelőtt a Föld oxigénszintje magasabb volt, mint most. Ekkor a légkör 30 százaléka még oxigénből állt, ami elegendő volt az olyan összetett lények, mint például a dinoszauruszok életben maradásához.

Idővel az oxigénszint azonban 21 százalékra csökkent, ami a mai napig megmaradt és végül ezeknek az élőlényeknek a kipusztulását okozta. Az oxigénszint növelése pedig fontos támpont lehet az idegen élet felfedezéséhez más bolygókon – javasolják a tudósok az új hipotézisben.

A kutatást a Monthly Notices of the Royal Astronomical Society folyóiratban tették közzé október 13-án. A tudósok megjegyezték, hogy a Föld mostani elemi felépítése az, amit más bolygók életjeleinek összehasonlításakor használnak.

A modern Föld könnyű ujjlenyomata volt a mintánk a potenciálisan lakható bolygók azonosításához, de volt idő, amikor ez az ujjlenyomat még erőteljesebb volt és jobban mutatta az élet jeleit – mondta Lisa Kaltenegger, a tanulmány társszerzője.

Ez reményt adhat a tudósoknak ahhoz, hogy a jövőben talán egy kicsit könnyebb legyen megtalálni az élet jeleit a kozmosz más részein is. Az ehhez használt speciális teleszkópok képesek kimutatni más bolygók oxigénszintjét is, ami arra készteti a kutatókat, hogy nyitottabbak legyenek a bolygó különböző geológiai szakaszai és az ezzel járó különböző életformákkal kapcsolatának összehasonlításában.

A tanulmány tudósai azt sugallják, hogy ezek az életformák akár olyan nagy és változatos lények is lehetnek, mint a megaloszauruszok vagy a mikroraptorok, amelyek egykor a Földön barangoltak. Amikor a dinoszauruszok a Földön éltek, a bolygó a fanerozoikum korszakát élte. A tudósok ezért most abban reménykednek, hogy más, akár hozzájuk hasonló életformák is létezhetnek más bolygókon.

Remélhetőleg találunk néhány olyan bolygót, amelyek több oxigént tartalmaznak, mint a Föld, mert ez egy kicsit megkönnyíti az élet létezését, és ki tudja, talán más dinoszauruszok is arra várnak, hogy megtalálják őket – tette hozzá a tanulmány szerzője.

Kapcsolódó írásaink