Krónika

Nagy János: Wesselényi Miklós testben és lélekben is törhetetlen hazafi volt

A legenda szerint elsőként úszta át a Balatont Balatonfüred és Tihany között

Wesselényi Miklós testben és lélekben is törhetetlen hazafi volt – mondta a Miniszterelnöki Irodát vezető államtitkár kedden a balatonfüredi Brázay parkban, ahol átadták a reformkori politikusról Párkányi Raab Péter által készített szobrot.

Nagy János: Wesselényi Miklós testben és lélekben is törhetetlen hazafi volt
Nagy János, a Miniszterelnöki Irodát vezető államtitkár
Fotó: Facebook/Nagy János

Nagy János felidézte: Wesselényi Miklósnak a jelmondata is az volt: semmit sem hátrálni.

Hangsúlyozta: a reformkori politikus számos dolgot tisztábban, élesebben látott, mint kortársai, ezek közül kiemelkedett a nemzetiségi kérdés. Azonban ahogy teltek az évtizedek, úgy szorult egyre inkább Széchenyi István, Kossuth Lajos, Batthyány Lajos és Deák Ferenc alakja mögé – tette hozzá.

Wesselényi Miklóst neve és birtokai két haza, Erdély és Magyarország egyik legszabadabb emberévé tették, azonban tudta, hogy mindezzel felelősség és feladat is jár – mondta a Miniszterelnöki Irodát vezető államtitkár.

Kiemelte: Wesselényi Miklós Széchenyi Istvánnal egy időben ajánlotta fel egyévi jövedelmét a Magyar Tudós Társaság megalapítására, amikor pedig az úrbéri terhek eltörléséért harcolt, önként szabadította fel saját jobbágyait. Sőt korszerű gépeket, eszközöket adott nekik, gyermekeiknek pedig kisdedóvót, iskolát is létesített. Magyarnak, románnak, svábnak egyaránt, és mindnek a saját nyelvén – tette hozzá.

Nagy János szerint arra a bátorságra és felelősségtudatra, amely „az árvízi hajós” életét áthatotta, a mi korunkban is nagy szükség van. Az a nép, amelynek történelmét Wesselényi Miklóshoz hasonló férfiak alakították, nem lehet a meghátrálás nemzete – jelentette ki.

Úgy fogalmazott: mi magyarok képesek vagyunk arra, hogy megvédjük magunkat a romboló, nemzeti értékeink eltörlésére törő eszméktől, jöjjenek azok Moszkvából vagy Brüsszelből. Ehhez pedig Wesselényi tanácsa szerint az kell, hogy minden magyar emberből hazafit és polgárt neveljünk – jelezte Nagy János.

Bóka István (Fidesz–KDNP), Balatonfüred polgármestere a szobor leleplezése előtt kiemelte: régi adósságot törleszt a tóparti város azzal, hogy szobrot állít Wesselényi Miklósnak, aki a legenda szerint elsőként úszta át a Balatont Balatonfüred és Tihany között.

A polgármester jelezte: a szobrot a közelmúltban átadott mintegy egyhektáros Brázay-parkban állították fel, a terület korábban zárt volt, mára azonban egy mindenki által látogatható tóparti parkká alakították.

Kontrát Károly, a térség fideszes országgyűlési képviselője szerint a szobor méltó módon állít emléket a bárónak, a reformkornak és az Anna-bálok hagyományainak is.

Az alkotó, Párkányi Raab Péter elmondta: a szobor nemcsak a reformkor és annak politikusa előtti tisztelgés, hanem a jelen és a múlt összekapcsolódását is mutatja. Ugyanis Wesselényit reformkori ruházatban ábrázolja egy olyan helyzetben, amikor tiszteletteljes mozdulattal kezet nyújt egy csónakból felé nyúló, báli viseletben megjelenített nőalaknak.

Kapcsolódó írásaink