Krónika

Izlandon falat építenek egy erőmű köré hogy megvédjék a vulkánkitöréstől

A szigetországban veszélyhelyzetet hirdettek ki pénteken, miután több nagy erejű földrengés történt a Reykjanes-félszigeten

Az izlandi hatóságok kedden elkezdték egy speciális védőfal építésének előkészítését a szigetország délnyugati részén lévő geotermikus erőmű körül, reményeik szerint a fal egy lehetséges vulkánkitörés esetén megvédi a létesítményt a lávafolyamtól.

Izlandon falat építenek egy erőmű köré hogy megvédjék a vulkánkitöréstől
Izlandon falat építenek egy erőmű köré hogy megvédjék a vulkánkitöréstől (képünk illusztráció)
Fotó: AFP / KRISTINN MAGNUSSON

Izlandon az elmúlt napokban több tízezer földrengést észleltek, a meteorológiai szolgálat szakértői szerint ezek vulkánkitörést is előidézhetnek, és az olvadt kőzet a felszínre törve kárt tehet a Grindavíktól alig 6 kilométerre található Svartsengi geotermikus erőműben.

A szigetországban veszélyhelyzetet hirdettek ki pénteken, miután több nagy erejű földrengés történt a Reykjanes-félszigeten. A geotermikus erőműtől nem messze található Grindavík lakóit pedig szombaton evakuálták a városból, mert erősen rengett a föld, az utak megrepedtek, és az épületek is megsérültek.

Gudrún Hafsteindóttir izlandi igazságügyi miniszter a RUV állami televíziónak elmondta: egy nagy védőgátat terveztek, hogy megvédje az erőművet. Azt is elmondta, hogy az erőműhöz olyan mennyiségű építőanyagot és felszerelést szállítottak, ami akár 20 ezer teherautót is megtöltene.

Az erőmű körüli védőgát építése már csak a kormány hivatalos jóváhagyására vár. A Svartsengi geotermikus erőmű hideg és meleg vizet, illetve áramot termel a Reykjanes-félsziget számára.

Az erőművet üzemeltető HS Orka cég szóvivője közölte, hogy az erőmű az egész országot ellátja energiával, és egy üzemzavar nem befolyásolná az áramellátást a főváros, Reykjavík számára.

A szigetországban 33 működő vulkán van. Izland az eurázsiai és észak-amerikai tektonikus lemezt egymástól elválasztó hasadékon, az Észak-atlanti Hátságon fekszik, ahol rendszeresek a földrengések és a vulkáni tevékenység.

Az utóbbi évtizedek egyik legnagyobb vulkáni tevékenysége is Izlandon történt: 2010 tavaszán az Eyjafjallajökull kitörése öt napra megbénította Európa légi közlekedését, mintegy százezer járatot töröltek Európában és az észak-atlanti térségben.

Kapcsolódó írásaink