Krónika

Több ezer embert evakuáltak vulkánkitörés veszélye miatt Izlandon

Rendkívül nagy a bizonytalanság

Izland déli részén mintegy kilencszáz földrengést észleltek hétfőn, ezzel pedig már több tízezerre nőtt a rengések száma a szigetországban, így a hétvégén vulkánkitörés veszélye miatt már csaknem négyezer embert evakuáltak a hatóságok egy városból.

Több ezer embert evakuáltak vulkánkitörés veszélye miatt Izlandon
Izland
Fotó: AFP/Jeremie Richard

Az izlandi meteorológiai szolgálat szakértői attól tartanak, hogy az olvadt kőzet a felszínre törhet egy tengerparti városban és kárt tehet egy geotermikus erőműben is.

„Most rendkívül nagy a bizonytalanság; lesz-e kitörés, és amennyiben igen, milyen károkat fog okozni” – közölte Matthew James Roberts, az izlandi meteorológiai iroda szolgáltatási és kutatási részlegének igazgatója.

Izland veszélyhelyzetet hirdetett pénteken, miután több nagy erejű földrengés történt a Reykjanes-félszigeten. A szigetország délnyugati részén fekvő Grindavík lakói arról számoltak be, hogy szombatra virradóra gyakorlatilag kimenekítették őket a mintegy négyezer lakosú településről, miközben rengett a föld, az utak megrepedtek és az épületek is megsérültek. Péntek este azonban a meteorológusok azt tapasztalták, hogy a szeizmológiai tevékenység a felszínhez közeledik, ezért a hatóságok elővigyázatosságból kiürítették a várost.

Hans Vera, egy belga származású 56 éves lakos, aki 1999 él Izlandon, arról számolt be hogy a családi házuk alatt a talaj folyamatosan rengett.

„Nem volt egy nyugodt percünk sem, a föld folyamatosan rengett, nem lehetett aludni a házban – mondta Vera, aki emiatt elköltözött a Reykjavík külvárosában élő sógornőjéhez. – Nem csak a Grindavíkban élőket rázta meg ez a helyzet, hanem egész Izlandot” - tette hozzá.

A hatóságok szerint a város 3800 lakosa közül szinte mindenkinek sikerült családtagoknál vagy barátoknál szállást találnia, és csak 50-70 ember tartózkodott az evakuációs térségben. Közülük több embert rövid időre visszaengedtek a városba vasárnap, hogy összeszedjék a holmijukat.

A szigetországban 33 működő vulkán van. Izland az eurázsiai és észak-amerikai tektonikus lemezt egymástól elválasztó hasadékon, az Észak-atlanti Hátságon fekszik.

Kapcsolódó írásaink