Krónika

Masinisztát keresnek a Harry Potter-vonatra

A skót táj miatt ez a világ leglátványosabb vasútvonala

Vonatvezető gyakornokokat keres a világ talán legszebb vasúti vonalán közlekedő szerelvényekre a skóciai ScotRail. Ez az a vonal, ahol többek között a Harry Potter-filmeket is forgatták – számolt be az Origo.

Masinisztát keresnek a Harry Potter-vonatra
Harry Potter-vonat (képünk illusztráció)
Fotó: NorthFoto

A West Highland Line nevű vonal a skót Felföld egy részén halad keresztül, Fort William-et köti össze Glasgow városával és Mallaig-gal, valamint Obannal. Sokak szerint a skót táj miatt ez a világ leglátványosabb vasútvonala, különösen a Fort Williamből Mallaigig tartó szakasz, ahol számos filmes produkcióhoz forgattak jeleneteket – írták.

Utóbbiak közül talán a legismertebb a Harry Potter-filmekben látható Glenfinnan Viadukt, melyen a Jacobite nevű gőzmozdony húzta szerelvényen jutnak el a film gyerekhősei a roxforti varázslóiskolába:

Glenfinnan Viadukt
Glenfinnan Viadukt
Fotó: NorthFoto

A West Highland Line-t a Wanderlust utazási magazin közönsége 2009-ben a világ legjobb vasúti összeköttetésének választotta, ezzel a skót útvonal olyan híres és látványos vasutakat előzött meg, mint a perui összeköttetés Machu Picchu, az inka romváros lábához, valamint a Transzszibériai Expressz – idézi fel a BBC.

Kapcsolódó írásaink