Krónika

Két betű forgatta fel az emberek életét 2023-ban

Két gazdasági vonatkozású meghatározást szintén az év legfontosabb szavai közé soroltak

Az elmúlt – teszi fel a kérdést cikkében a firstclass.hu.

Két betű forgatta fel az emberek életét 2023-ban
Képünk illusztráció
Fotó: NorthFoto

Annak tudatában, mennyire begyűrűzte magát az emberek mindennapjaiba, egyáltalán nem meglepő, hogy a Collins angol szótár az AI-t, vagyis a mesterséges intelligenciát/értelmet választotta az idei év legfontosabb szavának.

A kiadó közleményében az emberi mentális funkciók számítógépes programok általi modellezéseként definiálják a mesterséges intelligenciát, amiről úgy tartják, azután, hogy a tavalyi év végén berobbant a köztudatba, „lenyűgözött bennünket azzal a képességével, hogy utánozza a természetes emberi beszédet”.

Felkerült a listára az idehaza is elterjedt influenszerkedés egyelőre kevésbé ismert ellentétje, amire az angol nyelvben a „deinfluencing” kifejezést használják. Amíg a véleményvezérek rábeszélik a követőiket egy-egy termék megvásárlására vagy valamilyen szolgáltatás igénybe vételére, addig az antiinfluenszerek – amíg nincs a jelenségre megfelelő magyar kifejezés, hívjuk őket így – pont, hogy lebeszélik a saját követőtáborukat az éppen adott termékről vagy szolgáltatásról.

Két gazdasági vonatkozású meghatározást szintén az év legfontosabb szavai közé soroltak. Az egyik a „greedflation”, amivel rendszerint a boltokban találkozunk, általában instant infarktus és kikerekedő szemek kíséretében. A magyar nyelvbe kapzsinflációként beágyazódott jelenségről ugyanis akkor beszélhetünk, amikor a vállalatok az inflációra hivatkozva olyan mértékű áremelést hajtanak végre, ami már kevésbé magyarázható a megemelkedett költségeikkel, valójában sokkal inkább arra hegyezik ki, hogy jóval nagyobb profitot vághassanak zsebre.

Arra pedig a „debanking” a megfelelő szó, ha azt akarjuk definiálni, hogy valakit ellehetetlenítenek attól, hogy igénybe vegye a banki szolgáltatásait, az eddigi tapasztalatok alapján a legtöbbször bármiféle előjel vagy magyarázat nélkül, politikai nézeteltérés miatt.

Kapcsolódó írásaink