Krónika

Örökre megmarad az elátkozott sír

Örök mementóként megmarad Soós Lajos, a rendszerváltás előtti korszak leghírhedtebb sorozatgyilkosának sírja. Az 1980. október 1-jén kivégzett bűnöző maradványait a halálos ítélet végrehajtása után azonnal eltemették Budapesten, a Kozma utcai temetőben. Az érintett parcellát azóta felszámolták, így ott már senkit sem hantolnak el, olvasható a borsonline.hu-n megjelent cikkben.

Örökre megmarad az elátkozott sír
Örök mementóként megmarad Soós Lajos, a rendszerváltás előtti korszak leghírhedtebb sorozatgyilkosának sírja (képünk illusztráció)
Fotó: NorthFoto - www.geographyphotos.com Ian Murray

Soós Lajos összesen öt embert gyilkolt meg brutális kegyetlenséggel társaival, Varga Lászlóval, György Józseffel és Németh Istvánnal együtt. A bandavezér Soóst és Györgyöt kötél általi halálra ítélték és kivégezték, Vargát 15 év fegyházra, Némethet pedig életfogytiglanra ítélték, és csupán azért nem küldték szintén bitófára, mert a bűncselekmények idején még nem volt 20 éves. Az ítéletet helybenhagyó Pálinkás György büntetőbíró egyébként utólag a médiában elmondta, hogy szerinte Németh Istvánt is fel kellett volna akasztani.

Németh összesen 21 évet töltött a rácsok mögött, majd szabadlábra helyezték. Egy alkalommal interjút adott a Színes Mai Lapnak, akkor kinyilvánította, hogy a hírekből értesült társai haláláról.

Soha nem éreztem magamat annyira magányosnak, mint amikor megtudtam, hogy Lajost kivégezték. A legtöbb ember egy brutális gyilkosnak tekinti, de én felnéztem rá – nyilatkozta, majd felkereste a temetőben barátja sírját. Nem volt könnyű dolga, ugyanis Soós Lajos nyughelye egy mára felszámolt parcellára esik. Már akkor is túlburjánzott ott a növényzet, mára még jobban benőtte. Jelenleg csupán egy-két sírkő kivehető, köztük a kegyetlen bűnözőé. Soóst egyébként annak idején a börtön temette el, a sírkövet viszont az azóta elhunyt édesanyja állíttatta.

A parcella elhanyagolt, viszont éjszakánként menedéket ad őzeknek és vaddisznóknak.

A Bors megtudta: Soós sírját nem hogy nem szükséges, nem is lehet újra megváltani. Ez azt jelenti, hogy jelenleg senkit nem temetnek oda, a már meglevő nyughelyeket pedig háborítatlanul hagyják. A temető egyéb részein bőven van még szabad hely, ezért bizonyosra vehető, hogy egy jó darabig nem válik szükségessé a parcella újbóli használatba vétele.

Kapcsolódó írásaink