Krónika

Csukákkal folytatják a Velencei-tó őshonos halállományának újratelepítését

November 9-én, csütörtökön kezdődik a ragadozó halak telepítése a Velencei-tavon

November 9-én, csütörtökön kezdődik a ragadozó halak telepítése a Velencei-tavon – közölte a Magyar Országos Horgász Szövetség (Mohosz) Velencei-tavi Kirendeltsége, olvasható a Pecaverzum.hu-n megjelent cikkben.

Csukákkal folytatják a Velencei-tó őshonos halállományának újratelepítését
Képünk illusztráció
Fotó: DPA Picture-Alliance via AFP/Jens Buttner

Az első kontingens várhatóan november 9-én, csütörtökön délelőtt kerül majd a tóba a Dinnyési Tógazdaságból.

A kihelyezésre kerülő faj növendék korú – körülbelül 0,5 kilogramm átlagtömegű, kifogható méret alatti – csuka lesz, előreláthatólag 200 kilogramm mennyiségben. Az előzetes terv szerint ezt a mennyiséget a Szúnyog-szigeti hajóállomásnál helyezik ki.

A Mohosz Velencei-tavi Kirendeltségének tájékoztatása szerint, ha a beszerzési kínálat is lehetővé teszi, akkor összesen 3000 kilogramm növendék korú csuka telepítését tervezik megvalósítani az ősz folyamán.

A tervezett telepítés az Agrárminisztérium által, utólagos finanszírozásos rendszerben is támogatásra kerülő őszi Velencei-tavi Visszatelepítési és Állomány-fejlesztési Program keretében valósul meg.

Mint ismeretes, a Velencei-tavon idén tavasszal egy év kihagyást követően telepítettek újra halakat, egészen pontosan pontyokat. Ezt folytatták is, és már 21 565 kilogramm került a vízbe 40 millió forint értékben. Aztán októberben két ütemben keszegtelepítések valósultak meg.

Az Agrárminisztérium júliusban jelentette be, hogy újratelepítik a Velencei-tó őshonos halállományát. Akkor a süllő-, a csuka-, a balinállomány, valamint a keszegfélék célzott, 1–3 nyaras korosztályokat érintő, jelentős mennyiségű telepítéséről szóltak a hírek.

Kapcsolódó írásaink