Krónika

Brutális tél lesz idén: egy extrém időjárás-jelenség mindent megváltoztat

Az El Niño-jelenség fogja meghatározni az időjárásunkat az elkövetkező időszakban, olvasható a promotions.hu-n.

Brutális tél lesz idén: egy extrém időjárás-jelenség mindent megváltoztat
Télies időjárás
Fotó: AFP/Xinhua/Yang Qing

Már a november is elkezdődött, egy hónap és itt a Mikulás, majd a karácsony, így éppen itt az ideje annak, hogy kiderüljön, hogyan alakul majd az időjárás 2023/2024 telén. A meteorológusok szerint nagyjából már látszik, hogy mi várható.

Mint azt érzékeltük, a szén-dioxid-kibocsátás folyamatos növekedése és az El Nino jelenség miatt az idei szeptember a legmelegebb volt a 20. század kezdete óta hazánkban és a világon is. Szinte az egész hónapban 30 fok körüli maximumokkal találtuk szembe magunkat, az El Nino hatása pedig várhatóan tovább fokozódik a következő hónapokban, így az év hátralévő részében is rekordokat döntögető meleg idő lesz a jellemző Magyarországon és a Föld többi részén is.

Az El Nino jelenség meghatározása szerint egy természetesen előforduló éghajlati mintázat meleg fázisa. 2023 júniusában a Meteorológiai Világszervezet (WMO) kijelentette, hogy a Csendes-óceán trópusi részén El Nino éghajlati állapot vette kezdetét. Ez azt jelenti, hogy a hőmérséklet a Csendes-óceán trópusi területein legalább 0,5 fokkal magasabb az átlagosnál.

Legutóbb a 2015-16-os évben tapasztalhattunk hasonlóan erős El Niño-jelenséget bolygónkon, mint ami az előttünk álló télen várható. Ez 2016-ban a mérések kezdete óta a legmelegebb évet produkálta és idén, illetve 2024-ben ez a rekord minden bizonnyal meg fog dőlni.

Ilyen lesz az idei tél a meteorológusok szerint

A meteorológusok legfrissebb előrejelzése szerint az ősz második felében, illetve télen továbbra is nagyon enyhe időre kell számítani Magyarországon, de az ősz eddigi részéhez képest jóval csapadékosabb és borongósabb idő lesz. Túlnyomórészt eső fog hullani, ha érkezik is hó mutatóban az nagyon gyorsan el fog olvadni. Rövidebb, nagyjából kéthetes hidegebb, fagyosabb időszak január második felében a legvalószínűbb – számolt be várható időjárásról a mosthir.hu portál.

A várható téli időjárás kapcsán, Molnár László meteorológus a Kiderül.hu munkatársa a 24.hu-nak azt mondta, hogy ez a tél várhatóan esősebb és még melegebb lesz annál, mint amit megszoktunk.

Ahogy mi megyünk a télbe, úgy halad a déli félteke a nyárba, az ENSO-övezet egyre melegszik – ezért december-február az El Niño csúcsa –, és miként említettük, az előrejelzések 2,3-2,5 fokról szólnak. Ezen a ponton érdemes visszapillantani az elmúlt évek időjárására, az eddigi legmelegebb évet, 2016-ot az eddigi legerősebb El Niño kísérte (2015-ben kezdődött, a következő évet tudta jelentősebben befolyásolni), az anomália maximuma 2,6 fok volt.

Ebből kiindulva a meteorológus szerint az idei hasonlóan erős El Niño hatása a jövő év folyamán teljesedik ki igazán, de elég valószínű, hogy már az előttünk álló tél is dobogós helyre kerül a valaha mért legmelegebbek listáján. 2024 pedig jó eséllyel indul a legmelegebb év címért még a 2016-osnál enyhébb El Niño esetén is.

Objektum doboz

Kapcsolódó írásaink