Krónika

A túlvilág és a magyar szobalány

Megmagyarázhatatlan dolgok történtek száz évvel ezelőtt egy magyar szobalánnyal Burgenlandban. A teljesen ismeretlen esetet most három újságírónő dolgozta föl öt podcastban.

A túlvilág és a magyar szobalány
Nem egyszerű Molnár Vilma története
Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP/Rolf Vennenbernd

Vilma – azaz a szobalány megmagyarázhatatlan ereje címmel készült öt podcast egy fantasztikus történetről, ami valóban megtörtént száz évvel ezelőtt Burgenlandban, az akkor 14 esztendős magyar gyerekkel. Mint az Osztrák Közszolgálati Rádió (ORF) műsorában elhangzott, három újságírónő legújabb podcastjában egy történetet mesél el a burgenlandi tinédzserről, Molnár Vilmáról, akinek túlvilági képességeket tulajdonítottak.

Az ORF szerint ha Molnár Vilma nevét beírjuk az internetes keresőkbe, nem találunk semmit sem. Ezt tapasztalta meg Irmi Wutscher, aki Elisabeth Windisch-Graetz életrajzában talált rá Molnárra. A nemesasszony 1925-ben vitette a lányt a kastélyába. Wutscher, két kolléganőjével, Anna Masonerrel és Kerstin Tretinával kezdett közös nyomozásba azért, hogy felszínre hozza a szövevényes sztorit.

A kutatás eredménye hétfőtől hallható podcast formájában az ORF Soundon: Wilma. Die unerklärlichen Kräfte eines Dienstmädchens – Wilma. A szolgálólány megmagyarázhatatlan ereje címmel.

Elisabeth Windisch-Graetz – akit a Szociáldemokrata Pártba való belépése miatt „vörös főhercegnőnek” is neveztek – a húszas években kezdett érdeklődni a természetfeletti események iránt. Molnár Vilmát is azért vitette a kastélyába, hogy ott tanulmányozza az erejét. Később átadta Vilmát Hans Thirring fizikusnak, aki a lány képességeit a bécsi egyetemen egy laborban vizsgálta.

Molnár Vilma akkoriban messze nem volt az egyetlen, akinek túlvilági képességeket tulajdonítottak. Azonban a burgenlandi lány iránt hosszú ideig senki sem érdeklődött – ezt pótolta be most a három újságírónő.

Kapcsolódó írásaink