Krónika

Orvosmeteorológia: csütörtök délutántól megterhelő idők jönnek

Eddig tartott a kedvezőbb időjárás

Csütörtök délutántól már egy közelgő melegfront hatásait fogjuk érezni – írja az Egészségkalauz.

Orvosmeteorológia: csütörtök délutántól megterhelő idők jönnek
Gyakrabban jelentkező ízületi panaszokra számíthatunk
Fotó: Science Photo Library via AFP/Peakstock/LDA

Ismét komolyan változik a humán meteorológiai-orvosmeteorológiai helyzet, frontok érkeznek. Még a frontok előtt is változatos feltételekre készüljünk.

Csütörtökön még az ország nagy részén frontmentes időre számíthatunk, azonban számos egyéb terhelő hatás fokozottan jelentkezik.

Északkeleten a csapadékos, párás, borult, fényszegény időjárás reggel és a délelőtt folyamán is jellemző marad. Itt gyakrabban jelentkező ízületi panaszokra és az ilyen időt rosszul toleráló, depresszióra hajlamos emberek esetében a tünetek fokozódására számíthatunk.

Egyéb területeken viszont a napi nagy hőingás és a szeles idő okozhat erősödő panaszokat. Nyugaton a késő délutáni, esti időszaktól számíthatunk az érkező melegfront miatt erősödő melegfronti panaszokra, fokozódó fáradtságra, gyakoribb fejfájásra, a keringési rendszer fokozódó terhelésére, sok rosszullétre, szédüléses panaszokra.

A frontterhelés a folytatásban is megmarad, és országossá válik, ezért érdemes a csütörtököt kihasználni a megterhelőbb tevékenységek, munkák elvégzéséhez.

Összességében viszonylag kedvező feltételekre számíthatunk a kültéri programjainkban. Figyelembe kell azonban venni a területenként eltérő körülményeket is. Keleten még tartósabban ködös, hűvös és fényszegény időre számítsunk. Nyugaton pedig már a délutántól érkező melegfront befolyásolja az időjárást. Igen nagy lesz a hőingás és szeles az idő. Nagyon előrelátóan kell öltözködünk tartósabb kint lét esetén.

Viszonylag kedvező lesz a közlekedési helyzet. Ugyanakkor északkeleten még számítani kell az éjszakai csapadék és páralecsapódás miatti csúszós utakra és helyenként a rosszabb látási viszonyokra. Míg nyugaton az estétől kezdődő melegfronti hatásra érzékenyek számíthatnak a figyelem csökkenésére, erősödő fáradtságra és a reflex lassulására.

Csütörtökön a napos időszakokat időnként zavarhatja felhősödés. Csak néhol fordulhat elő jelentéktelen csapadék. A déli–délkeleti szél egyre többfelé feltámad, északnyugaton, nyugaton erős, viharos lehet. Hajnalra pára-, ködfoltok képződhetnek, a minimumok 3 és 11 fok között alakulnak, a maximumok pedig 14–20 fok között.

Kapcsolódó írásaink