Krónika

150 euróért vette meg a kereskedő azt a maszkot egy nyugdíjas házaspártól, amit 1,6 milliárd forintért adott el

A 19. századi „Ngil” maszkot a gaboni fang nép készítette, és mára már legfeljebb tíz darab létezik belőle a világon

Franciaországban pert indított egy nyugdíjas házaspár, miután egy kereskedő 150 euróért vette meg tőlük azt a gaboni maszkot, amit később 4,2 millió euróért (kb. 1,6 milliárd forintért) adott el - írta az RTL.

150 euróért vette meg a kereskedő azt a maszkot egy nyugdíjas házaspártól, amit 1,6 milliárd forintért adott el
A Nigl elnevezésű afrikai maszk
Fotó: AFP/Pascal Guyot

Nem mindennapi átverés miatt kellett bíróság elé állnia egy kereskedőnek Franciaországban: a férfit azzal vádolják, hogy 150 euróért (kb. 57 ezer forintért) vett meg egy nyugdíjas házaspártól egy afrikai maszkot, amelyet később 4,2 millió euróért (kb. 1,6 milliárd forintért) adott el, írja a BBC.

A közép-afrikai Gabonból származó, fából készült maszk az egyik felmenő, René-Victor Edward Maurice Fournier francia gyarmati kormányzó otthonából került elő, aki Európába hozta a rejtélyes ereklyét.

Objektum doboz

A 80-as éveiben járó házaspár megkérte a kereskedőt, hogy ürítse ki a házat, neki 2021-ben eladták a maszkot, ám annak valódi értékére csak hat hónappal később, egy árverésen derült fény.

Megállapították, hogy a 19. századi „Ngil” maszkot a gaboni fang nép készítette, és mára már legfeljebb tíz darab létezik belőle a világon.

A 300 euróra becsült műkincset végül 4,2 millió euróért (kb. 1,6 milliárd forintért) vásárolta meg egy licitáló tavaly márciusban, a házaspár ezután indított pert, hogy érvénytelenítse az eladást. A gaboni kormány pedig azzal érvelt, hogy a maszkot eleve ellopták, ezért inkább vissza kellene juttatni az eredeti helyére. A kereskedő azt állítja, fogalma sem volt arról, hogy milyen értékes műkincset vásárolt az idős házaspártól.

Kapcsolódó írásaink

Megszűnik a Digitalstand

ĀAz online lapáruház szolgáltatás segítségével a világ bármely pontján, a nap bármely szakában meg lehet vásárolni, el lehet olvasni az újságokat