Krónika

Hátborzongató beszámolók arról, hogy mi vár a halál után

Közel jártak a halálhoz: ezalatt sikerült megtapasztalniuk, mi vár ránk az evilági lét után

Sokakat foglalkoztat az a kérdés, mi vár ránk akkor, ha egyszer örökre lehunyjuk a szemünket: vajon van még egy másfajta élet a halál után? Vagy nincs más, csak üresség? -írta meg a ripost.hu

Hátborzongató beszámolók arról, hogy mi vár a halál után
Képünk illusztráció
Fotó: AFP/Hans Lucas/Constant Forme-Becherat

A Mirror cikkében hat olyan ember beszámolóját osztotta meg, akik halálközeli élményt éltek át: később Redditen számoltak be arról, mit tapasztaltak ezt követően.

1. Mintha egy könyvet olvasna

Az egyik felhasználó azt mesélte, amikor egy műtéti komplikáció miatt pár percig halott volt, egy olyan helyen tért magához, ami olyan volt mint az űr, de nem látott csillagokat, vagy fényt. Nem félt, nem fázott, nem érzett semmit, csak békét és megnyugvást.

Emlékszem, átgondoltam az életemet, de nem olyan volt, mintha egy montázs módjára lepergett volna előttem. Inkább mintha tétlenül lapozgattam volna egy könyvet és itt-ott kirajzolódtak töredékek. Bármi is volt, megváltoztatta a gondolkodásmódomat néhány dologgal kapcsolatban - jelentette ki a posztoló, aki miután visszatért az életbe, már nem tartott attól, mi jön a halál után.

2. Egy szeretett személy támogatása

Egy másik felhasználónak motorbalesete volt és a mentők kiérkezéséig az úton feküdt, amikor váratlan látogatója akadt: a bátyja, aki már korábban elhunyt, és aki azt mondta neki, ébredjen fel. Ezután még azt is közölte vele, hogy "Hamarosan itt lesznek", mielőtt elsétált. A posztíró hozzátette, több emléke nem maradt arról a napról.

3. Egy kert

Míg sokan az űrhöz hasonlítják le a túlvilágot, egy Reddit-felhasználó, amikor allergiás reakció miatt leállt a szíve, egy kertben találta magát, ahol egy fiú és egy lány játszott. Ösztönösen megérezte, ha akar, itt maradhat, ám nem szerette volna még elhagyni az életben lévő szeretteit. Nem sokkal később visszapattant a testébe.

4. Szundi üzemmód

Tinédzserként többször is közel került a halálhoz egy posztíró: az érzést úgy írta le, mint amikor valaki reggelente folyamatosan megnyomja az ébresztőjén a szundi gombot, csak hogy még pár percet alhasson... Ám aztán ráébred, hogy mennie kell munkába vagy iskolába: még sok feladat vár rá.

5. Egy vicces élmény

Tavaly szívrohamom volt, és a szívem háromszor állt le a sürgősségi osztályon. Minden alkalommal, amikor sokkoltak, "felébredtem" (vagy legalábbis, ilyen érzés volt), és elmondtam a személyzetnek egy-egy "Kopp-kopp - Ki kopog?" viccet. Nincs fény, vagy bármi más, úgy éreztem, mintha csak aludnék - osztott meg egy humorosabb történetet az egyik posztoló

6. Csak az üresség

Egy férfinak egy balesetet követően állt le a légzése és a pulzusa: két percbe telt, mire a barátjának sikerült őt újraéleszteni. Elmondása szerint, olyan volt az egész, mint egy áramszünet: se látomások, se fények, semmi. Mint mondta, boldog volt, amikor végül visszatérhetett az életbe.

Kapcsolódó írásaink