Krónika

A bangladesi legfelsőbb bíróság életfogytiglani börtönbüntetésre változtatta hét iszlamista halálos ítéletét

A legfelsőbb bíróság hétfőn megváltoztatta a hét férfira korábban kiszabott ítéletet

A bangladesi legfelsőbb bíróság hétfőn életfogytiglani börtönbüntetésre változtatta hét iszlamista fegyveres 2019-ben kiszabott halálbüntetését, amelyet egy 2016-os dakkai támadás miatt szabtak ki rájuk, amelyben 20 ember, többségében külföldiek vesztették életüket.

A bangladesi legfelsőbb bíróság életfogytiglani börtönbüntetésre változtatta hét iszlamista halálos ítéletét
Képünk illusztráció
Fotó: Science Photo Library via AFP/KTSDesign

A legfelsőbb bíróság hétfőn megváltoztatta a hét férfira korábban kiszabott ítéletet, miután elutasította a fellebbezésüket – közölte Aminul Ehszán Zubajer védőügyvéd.

Az ügyvéd elmondása szerint a legfelsőbb bíróság összeesküvés, provokáció és felbujtás vádpontjaiban bűnösnek találta a fegyvereseket, akik közvetlenül részt vettek a támadásban.

A Holey Artisan kávézó elleni támadás mögött álló terrorista csoport, a Jumatul Mujahedeen Bangladesh eltökélt szándéka, hogy bevezesse az iszlám törvénykezést, a saríát a több mint 160 millió lakosú, túlnyomórészt muszlim országban.

A nyomozók elmondása szerint összesen 21 fegyveres vett részt a támadásban, közülük ötöt a helyi biztonsági erők még a kávézóban lelőttek. Hét fegyverest elítéltek, egyet közülük felmentett a bíróság, további nyolcat későbbi razziák során öltek meg.

Az Iszlám Állam később magára vállalta a támadást, de Vazed Haszina bangladesi miniszterelnök kormánya ezt visszautasította, mondván, hogy egy hazai terrorcsoport áll a támadás mögött.

Kapcsolódó írásaink