Krónika

Mexikóban nőtt az Otis hurrikán halálos áldozatainak száma

Harminckilencre nőtt Mexikóban az Otis hurrikán halálos áldozatainak száma a kormány helyi idő szerint szombaton közzétett bejelentése szerint.

Mexikóban nőtt az Otis hurrikán halálos áldozatainak száma
Az Otis kedd éjjel csapott le a partvidékre, rendkívül veszélyes, 5-ös kategóriájú hurrikán erejével
Fotó: AFP/Salvador Valadez

Andrés Manuel López Obrador mexikói elnök mindazonáltal azt vetette ellenfelei szemére – akiket keselyűknek nevezett –, hogy „felnagyítják a hurrikán okozta károkat”, beleértve a halálos áldozatok számát is, hogy megnehezítsék indulását a jövő évi elnökválasztáson.

Szakértők szerint azonban a halottak száma várhatóan tovább nő majd, családok százai ugyanis továbbra sem tudnak semmit szeretteikről.

Az államfő ezzel szemben leszögezte azt is, hogy kormánya „bármely eddigi kormánynál többet tesz” a mentés és a károk felmérése terén.

A mexikói Guerrero állambeli Acapulcóban törmelékkel körülvett, megsérült iroda látható az Otis hurrikán után
A mexikói Guerrero állambeli Acapulcóban törmelékkel körülvett, megsérült iroda látható az Otis hurrikán után
Fotó: AFP/Rodrigo Oropeza

Az Otis kedd éjjel csapott le a partvidékre, rendkívül veszélyes, 5-ös kategóriájú hurrikán erejével, amelynek tartós szélsebessége csaknem óránkénti 270 kilométer volt, széllökései pedig elérték az óránkénti 330 kilométert. Ezt követően a szárazföld felett veszített erejéből, és végül eloszlott.

A hurrikán által sújtott térségekben elburjánzott a lopás és fosztogatás, az ott élők pedig azzal vádolták a kormányt, hogy nem küldött elég segélyszállítmányt az érintett területekre.

Az előzetes felmérések szerint az Otis több mint 220 ezer otthonban végzett pusztítást, sok szálloda is érintett.

Kapcsolódó írásaink