Krónika

Kiberbűnözők zsarolják a Boeinget

A társaság most méri fel, hogy mit lophattak el tőlük, és megéri-e az a „váltságdíjat”, amit a hackerek követelnek

A Boeing bejelentette, hogy kiértékeli a Lockbit kiberbűnözői csoport állítását, miszerint „elképesztő mennyiségű” érzékeny adatot loptak el az óriáscégtől, amelyet az internetre dobna, ha a társaság nem fizet „váltságdíjat” november 2-ig – számolt be róla a Reuters.

Kiberbűnözők zsarolják a Boeinget
Egyelőre sem a Boeing, sem a Lockbit nem árulta el, milyen adatok szivárogtak ki a vállalattól
Fotó: AFP/DPA Picture-Alliance/Boris Roessler

A hackercsoport visszaszámláló órát tett közzé a webhelyén, és egy üzenetet: „Az érzékeny adatokat kiszűrtük, és közzétételre készen állunk, ha a Boeing nem veszi fel velünk a kapcsolatot a határidőn belül!”

„Egyelőre nem küldünk listákat vagy mintákat a cég védelme érdekében, de nem őrizzük (az adatokat) a határidőn túl” – közölte a Lockbit.

„Kiértékeljük a fenyegetést” – reagálta a Boeing szóvivője szűkszavú e-mailjében.

Az Egyesült Államok Kiberbiztonsági és Infrastruktúra-biztonsági Ügynöksége (CISA) szerint a Lockbit volt tavaly a legaktívabb globális zsarolóvírus-csoport az adatszivárogtatásról szóló blogján bejelentett áldozatok száma alapján.

A CISA júniusi közleménye szerint a banda, amelynek névadó zsarolóprogramját először 2020 januárjában látták orosz nyelvű kiberbűnözési fórumokon, azóta 1700 támadást hajtott végre amerikai szervezetek ellen.

A Lockbit nem közölte, hogy mennyi adatot lopott el a Boeingtől, és a váltságdíj összegét sem.

Kapcsolódó írásaink