Krónika

Huszonhétre nőtt az Otis hurrikán áldozatainak száma

Az Acapulcót végigpusztító Otist a Meteorológiai Világszervezet a valaha feljegyzett egyik leggyorsabban erősödő trópusi ciklonnak nevezte

Még most is tart a turisták evakuálása a mexikói tengerparti üdülőhelyen, Acapulcóban, amelyre a napokban lecsapott az Otis hurrikán. A hatóságok szerint legalább 27 ember meghalt. Sok épület súlyosan megsérült – jelentette az AFP.

Huszonhétre nőtt az Otis hurrikán áldozatainak száma
Az Otis több mint 270 km/órás sebességgel söpört végig a népszerű üdülővároson
Fotó: AFP/Rodrigo Oropeza

„Az Acapulcói repülőteret már újra megnyitották a légi szállítás számára” – mondta Luis Cresencio Sandoval védelmi miniszter Mexikóvárosban újságíróknak. Mindez annak is köszönhető, hogy a kifutópálya nagyjából sértetlen maradt, amikor a hurrikán áthaladt rajta.

Sok nyaraló élt a légitársaságok ingyenes repülési ajánlatával. Egy mexikóvárosi nyaraló, Clara Elena Albo azt mondta a hírügynökségnek, hogy „nagyon boldog” és „hálás”, amiért életben maradt. Más nyaralók szárazföldön hagyták el a várost, miután újra megnyitották a mexikói fővárosba vezető főutat.

Az Otis szerda este érkezett a Csendes-óceán partjára, ahol a szél sebessége elérte a 270 kilométer/órát, az egyes széllökések pedig a 315 kilométer/órát. A legmagasabb, 5-ös kategóriájú ciklon gyorsan gyengült, de súlyos pusztítást okozott, különösen Acapulcóban. A Meteorológiai Világszervezet a hurrikánt a valaha feljegyzett egyik leggyorsabban erősödő trópusi ciklonnak nevezte.

Kapcsolódó írásaink