Krónika

Tudta, hogy akár jogi lépéseket is tehet, ha áthullik a kertjébe a szomszéd fájának levele?

A helyi önkormányzatok rendeletet hozhatnak az ültetési távolságokra vonatkozóan

Az áthulló falevelek miatt bizony elég gyakori, hogy a szomszédok egymásnak feszülnek. Így természetesen felmerül a kérdés, hogy mi a teendő ilyen esetben, illetve lehet-e jogi útra terelni egy ilyen ügyet – írja a Blikk.

Tudta, hogy akár jogi lépéseket is tehet, ha áthullik a kertjébe a szomszéd fájának levele?
Az áthulló falevelek miatt bizony elég gyakori, hogy a szomszédok egymásnak feszülnek
Fotó: MH-archív/Papajcsik Péter

Nemes Imre ügyvéd a Haon.hu-nak elmondta, hogy az egész országra kiterjedő hatályú jogszabály nincs ebben a kérdéskörben, de a helyi önkormányzatok rendeletet hozhatnak az ültetési távolságokra vonatkozóan.

„Emiatt ültetés előtt érdemes tájékoztatást kérni az illetékes polgármesteri hivataltól, valamint figyelembe venni azt, hogy ebben a kérdésben is irányadó Polgári Törvénykönyvünk úgynevezett „szomszédjogi generálklauzulája”, amely szerint a tulajdonos a dolog használata során köteles tartózkodni minden olyan magatartástól, amellyel másokat, különösen a szomszédokat szükségtelenül zavarná, vagy amellyel jogaik gyakorlását veszélyeztetné” – mondta a szakértő.

Az ügyvéd elmondta, hogy ez a gyakorlatban annyit tesz, hogy olyan új helyet kell választani a növényeinknek, hogy azok a szomszédot később se akadályozzák abban, hogy rendesen használhassa az ingatlanát.

A fás szárú növények védelméről szóló törvény lényege, hogy a telektulajdonos alapvetően köteles gondoskodni az ingatlanon álló növények fenntartásáról, tehát ha szükséges, akkor locsolnia, metszenie kell azokat.

Az áthulló falevél esetében először mindig a szóbeli, majd az írásbeli felhívás, figyelmeztetés eszközét kell igénybe vennünk, és a szomszédnak pedig megoldást kell találnia a problémára.

„Amennyiben viszont a békés konfliktusmegoldás kísérlete nem vezet eredményre, a település jegyzőjéhez fordulhatunk birtokvédelemért. A birtokvédelmi eljárás a zavaró magatartástól számított egy éven belül indítható meg, annak eredményessége esetén a jegyző az eredeti állapot helyreállítására vagy a birtoksértő magatartástól való eltiltásra kötelezheti a zavaró magatartást kifejtő szomszédot. Ezenkívül rendelkezésre áll még a polgári peres eljárás megindításának lehetősége, ez azonban jóval hosszadalmasabb és költségesebb. Fontos viszont, hogy a polgári, akkor is megindítható, ha a zavaró hatás már több mint egy éve fennáll” – nyilatkozta Nemes Imre.

A szomszédjogokról szóló törvény alapján az ingatlan tulajdonosa levághatja az áthajló ágakat, illetve átnyúló gyökereket abban az esetben, ha azok az ingatlan rendes használatát akadályozzák, valamint a tulajdonos nem volt hajlandó eltávolítani azokat.

Kapcsolódó írásaink