Krónika

Szellemtábla – A kísértetek szócsöve vagy a tudatalattink játéka?

Sokan a holtak és az élők közötti hídként tartják számon, és persze számos horrorfilm középpontjába került már

A Ouija táblák története kicsivel több, mint 100 éve kezdődött, de ennyi idő alatt is sikerült megszámlálhatatlan legendát elindítaniuk a világban. De vajon tényleg a kísértetek mozgatják a mutatót? Vagy létezik a kérdésre hétköznapibb válasz is? Most eláruljuk! – írja a bien.hu.

Szellemtábla – A kísértetek szócsöve vagy a tudatalattink játéka?
Képünk illusztráció
Fotó: Northfoto

Bár Amerikában ma már játékként is árulják az Ouija táblákat, sőt, a divatban is gyakori minta lett, az emberek mégis hosszú éveken át hittek abban, hogy ez hídként szolgál az élők és holtak között.

Sokan állítják, hogy a planchette valóban megmozdult, és választ kaptak a kérdéseikre, azonban a pszichológiai vizsgálatok szerint ezt általában mi magunk is képesek vagyunk irányítani – még akkor is, ha biztosak vagyunk benne, hogy csak „pihentettük” rajta az ujjainkat.

Ezt a jelenséget a szakértők ideomotorikus hatásnak nevezik: úgy mozdítunk meg egy tárgyat, hogy tudatosan nem érzékeljük azt, tehát a tudatalattink veszi át az irányítást. És ha ezt azzal kombináljuk, hogy már megvan a fejedben a kérdés, és titkon reménykedsz egy bizonyos válaszban, ez a hatás rögtön életbe is lép. A planchette megmozdul a tudatalattidnak köszönhetően, elhitetve veled, hogy a túlvilágról érkezett üzeneted.

Egy 2012-es vizsgálat során önként jelentkezők segítségével tesztelték ezt a bizonyos ideomotorikus hatást.

Az embereknek igennel és nemmel kellett válaszolniuk, először szóban, majd a tábla segítségével.

Utóbbi esetben bekötötték a szemüket, majd azt mondták nekik, hogy egy másik személy társaságában kell az ujjaikat a planchette-re helyezni (aki persze a kísérlet kezdetével le is vette a kezét onnan). Az eredmény: a válaszadók 15%-kal jobban teljesítettek, mint abban az esetben, amikor szóban kellett válaszolniuk a kérdésekre.

Az eredményekből arra következtettek a tudósok, hogy az emberek tudatalattijában létezhet egy „második intelligencia” is. Tehát mondjuk megkérdezik Öntől, mi Kambodzsa fővárosa, és lehet, hogy Ön erre annyit tud csak válaszolni, hogy „fogalmam sincs”.

Megfelelő körülmények között azonban képes megmondani a helyes megoldást, ugyanis valószínűleg élete során már hallotta valahol, és ez bizony megragadt a fejében. Még akkor is, ha egyébként most tényleg fogalma sincs róla. Ez pedig csak alátámasztja a feltevést: ha nagyon vágyik valamire, a Ouija tábla segítségével választ kaphat rá, de sokszor a tudatalattija, és nem természetfeletti lények segítségével.

Kapcsolódó írásaink