Krónika

Jelentős károkat okozott a hurrikán Mexikó csendes-óceáni partvidékén

Az Otis hurrikán, az egyik legerősebb vihar, amely valaha is elérte Mexikó csendes-óceáni partvidékét, jelentős károkat okozott Acapulco tengerparti üdülőhelyen: épületeket és létfontosságú infrastruktúrát károsított meg, a várost távközlés és áram nélkül hagyta.

Jelentős károkat okozott a hurrikán Mexikó csendes-óceáni partvidékén
Képünk illusztráció
Fotó: AFP/NOAA/RAMMB/Jose Romero

A mintegy kilencszázezres lakosú város repülőterét további értesítésig bezárták – közölte a közlekedési minisztérium –, miután nem volt áram, és a közeli utakat lezárták. A kormány szerint a repülőtér jelentős károkat szenvedett, a hurrikán betörte az irányítótorony ablakait is.

Andrés Manuel López Obrador mexikói elnök autóval elindult Acapulcóba, de a vihar okozta útlezárások feltartották. Az Acapulcót Mexikóvárossal összekötő főútvonal letakarítására a kormány mozgósította a hadsereget is.

Az Otis nagymértékben tönkretett szállodákat hagyott maga után, leszakadt mennyezetekkel és falakkal, betört ablakokkal, a víz autókat árasztott el, a szél fákat, ágakat tört derékba.

A leszakadt távközlési vonalak és az infrastruktúrában keletkezett károk elvágták a lakosokat a külvilágtól. Az iskolákat zárva tartották, az egyik kórházból az ápolóknak el kellett költöztetniük a betegeket.

Halálos áldozatokról nem érkezett jelentés, de az áramkimaradások miatt a hatóságok nehezen tudják felmérni a pusztítás mértékét.

Az Otis óránkénti 266 kilométeres széllel érkezett a parthoz, a legmagasabb, 5-ös kategóriájú viharként, de ott 4-es kategóriájúvá, majd még tovább gyengült.

Az amerikai hurrikánközpont csütörtökön azt közölte, hogy Mexikó délnyugati és déli részén továbbra is fennáll a súlyos áradások és sárcsuszamlások veszélye.

Kapcsolódó írásaink